Este artículo se publicó hace 4 años.
Gairebé la meitat dels infectats lleus de Covid-19 no queden immunitzats, segons un estudi
Les persones que han patit la malaltia de manera greu generen 10 vegades més anticossos que les que han tingut en versió lleu o asimptomàtica, segons una investigació encapçalada per l'IrsiCaixa. Com a resum, els científics subratllen que donar positiu en un test no garanteix la immunitat davant el coronavirus.
Públic
Barcelona-Actualitzat a
No tothom que s'ha infectat de la Covid-19 tindria anticossos que li garantirien la immunitat contra el virus. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi preliminar liderat per l'IrsiCaixa, que conclou que el 44% de les persones que han patit la malaltia de manera lleu o asimptomàtica tenen un nivell d'anticossos molt baix "i amb poca capacitat neutralitzant". Dit amb altres paraules, haver donat positiu de coronavirus en un test d'anticossos "podria no garantir protecció contra el SARS-CoV-2".
Directament, segons l'estudi la meitat de persones d'aquest 44% "no presenta cap activitat neutralitzant". La situació és la contrària en les persones que han patit la infecció de manera greu, perquè presenten "fins a 10 cops més d'anticossos que els individus amb infecció lleu".
L'estudi el porta a terme el consorci format per l'IrsiCaixa, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb el suport de la farmacèutica Grifols. Fins ara s'han analitzat un conjunt de 111 mostres de plasma de persones que han generat anticossos contra la Covid-19 i que van experimentar diferents graus de gravetat de la malaltia. El 44% dels 29 individus que van patir una infecció lleu, tenen "nivells d’anticossos per sota del límit de detecció fiable".
El 56% restant, en canvi, han generat anticossos per sobre del llindar. "Caldrà estudiar el perquè d’aquestes diferències, però mentrestant aquests resultats ens indiquen que donar positiu en un test no ens assegura immunitat davant del virus", adverteix Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Per tot plegat, els investigadors subratllen la necessitat que tothom mantingui les mesures de precaució bàsiques: higiene de mans, ús de mascaretes i distanciament social.
L'elevat volum d'anticossos entre les persones que van patir una infecció greu, "probablement és degut a què el seu sistema immunitari ha estat exposat a una quantitat més elevada de virus i això ha fet que reaccioni d’una manera més potent", indica Blanco.
Pel que fa a les persones que han superat la malaltia tot i no generar prou anticossos neutralitzants, l'explicació seria que altres factors immunològics han aconseguit controlar la replicació del virus. Segons informa l'IrsiCaixa, "en primer lloc, la immunitat innata, que és la resposta immunitària genèrica, no específica contra un patogen concret i que no és a llarg termini. I en segon lloc, la immunitat cel·lular, que és aquella exercida pels limfòcits T i que pot destruir els patògens residents dins de cèl·lules, on no hi poden arribar els anticossos". Ara bé, s'ha de seguir investigant perquè no està clar que tornin a ser igual d'efectius en una segona infecció.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..