Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ La Generalitat reclama que el govern central li torni les factures que no vulgui pagar

L'executiu català presenta recursos davant el Tribunal Constitucional i el Suprem contra la decisió del govern de Rajoy de condicionar els pagaments amb el Fons de Liquiditat Autonòmica a que no es destinin diners públics al referèndum.

Jordi Turull i Oriol Junqueras en la reunió del Govern d'aquest dimarts. EFE / Quique García

PÚBLIC

El govern català presentarà recursos davant el Tribunal Suprem i el Constitucional contra la decisió de l'executiu espanyol de condicionar els pagaments amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) a la demostració per part de la Generalitat de que no destina diners a l'organització del referèndum.

El vicepresident Oriol Junqueras han explicat aquest dimarts que des de Madrid els han demanat informació sobre les despeses i el finançament de 183 entitats, entre les quals es troben, per exemple, l'Institut Català d'Oncologia o el Banc de Sang i de Teixits.

Junqueras s'ha preguntat per qui pot creure que el referèndum pot ser finançat amb diners d'organismes com aquests. "Si interrompen el mecanisme del FLA" per pagar a proveïdors de determinades empreses i d'entitats que presten serveis a la ciutadania, "que ens tornin les factures, perquè nosaltres sí que les volem pagar", ha assegurat., al temps que donava alguna pista sobre el motius: "Això és el que volem continuar fent: assumir més reponsabilitats".


El vicepresident català, d'altra banda, ha advertit que la Generalitat que "no facilitarà" al govern del PP la llista de treballadors públics que certifiquen les finances de la Generalitat, ja que són "els membres del Govern" els que certificaran qualsevol petició d'informació, ha afirmat, perque el que volen els consellers és  "protegir a tots els treballadors públics".

Instàncies internacionals

La Generalitat, segons Junqueras, ha decidit presentar els recursos davant el TC i el Suprem per poder portar posteriorment les seves denuncies a instàncies internacionals, que exigeixen que en primer lloc s'esgotin les vies internes de l'Estat.

Junaqueras ha valorat la decisió del govern espanyol com una "amenaça contra la part més feble de la societat" i ha demanat a l'executiu del PP que actuï amb la "màxima responsabilitat ".

"Continuarem informant com ho hem fet fins ara", ha explicat Junqueras. "Tota la informació ja és pública i perfectament accessible, pel govern i per tothom", "perquè és transparent", ha insistit. Segons ell "és evident que el govern no fa us del FLA per organitzar el referèndum. "Paguem a trenta dies, els números quadre, la prima de risc baixa", ha afegit i ha tornat a demanar que si la Generalitat actua "de manera responsable, el govern central també ho ha de fer".