Público
Público

SUSPENSIÓ DE L'AUTONOMIA El govern espanyol anuncia l'aplicació de l'article 155 

L'Executiu de Mariano Rajoy afirma que els responsables de la Generalitat han buscat "deliberadament i sistemàtica, l'enfrontament institucional"

El Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària / ARXIU

PUBLIC

El govern central ha decidit rebutjar la resposta de Carles Puigdemont, amb la reiterada oferta de diàleg, i anuncia la suspensió de l'autonomia, amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

 "El govern d'Espanya continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Constitució", es diu textualment a la carta de resposta de l'Executiu, a més d'anunciar que posarà "tots els mitjans al seu abast per restablir el més aviat possible la legalitat i l'ordre constitucional".

Carta de resposta del govern espanyol al President de la Generalitat

Carta de resposta del govern espanyol al President de la Generalitat

El comunicat de resposta que el govern ha donat a conèixer de manera immediata després de fer-se pública la carta de Carles Puigdemont, assenyala que els reponsables de la Generalitat han buscat "deliberadament i sistemàtica, l'enfrontament institucional, malgrat el greu dany que està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

El ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha donat lectura a aquest comunicat i ha recordat les resolucions del Tribunal Constitucional.

Ha explicat que el proper dissabte es reunirà el Consell de Ministres de manera extraordinària per estudiar les mesures que portarà al Senat "per tal de protegir l'interès general dels espanyols".

La Generalitat havia donat a conèixer, minuts abans de concloure la data i hora límit comunicades pel govern central (aquest dijous a les 10 h), la  carta de Puigdemont a Rajoy en la qual assenyala que la suspensió de la declaració d'independència continua vigent, però que malgrat "tots els esforços i la voluntat de diàleg, que l'única resposta sigui la suspensió de l'autonomia indica que no s'és conscient del problema i que no hi ha voluntat de parlar".

El PSOE rebutja el possible diàleg bilateral

El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat que Carles Puigdemont "ha renunciat al diàleg sobre la reforma constitucional". "De quin diàleg estem parlant?", ha preguntat. "No assumim la bilateralitat entre l'Estat i un pretendent a miniestat", ha contestat a si mateix.

Ara "al govern ni correspon prendre la iniciativa per recuperar la legalitat i la convivència democràtica", "per restablir la normalitat", ha dit per defensar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Això s'ha de fer, segons ell, amb una intervenció del govern central "molt breu i limitada" als afers que corresponen a la Generalitat de Catalunya.

Aquest mateix dijous, La dirigent del PSOE Carmen Calvo i la vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría s'han reunit amb equips de treball per acabar de perfilar les mesures que volen aplicar a Catalunya. A dia d'avui només els socis del PP al front antiindependentista, PSOE i C's, coneixen en detall aquestes mesures.

Rivera equipara la resposta de Puigdemont al terrorisme

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat avui que una democràcia europea "no pot acceptar xantatges" de ningú i ho ha fet després de conèixer la resposta que ha donat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al cap del Govern, Mariano Rajoy.

Rivera, que ha participat en un esmorzar organitzat per la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya, ha assenyalat que si Espanya no es va plegar als "xantatges" del 23F o del terrorisme, "no ho farà ara".

"Benvinguda" qualsevol iniciativa per reformar aquest país, ha dit, però ha rebutjat acceptar la "il·legalitat" del Govern, insistint que l'executiu ha d'aplicar l'article 155 de la Constitució per a la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya.

Una convocatòria, d'altra banda, que segons el govern central podria ser vàlida pel "retorn de la Generalitat a la legalitat", però que planteja incògnites sobre com es podria fer, atès que la llei preveu que només la pot realitzar el president de la Generalitat.

Rivera, durant la seva intervenció en aquest fòrum, ha criticat el govern central per no tenir "un pla d'Estat" i per no haver liderat "el missatge" mentre l'independentisme llançava una "batalla propagandística" que ha anat calant.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?