Público
Público
RESTRICCIONS coronavirus 

El Govern mantindrà el confinament comarcal a partir de dilluns

La prorroga és d'una setmana més, fins al dia 26. En tot cas, seguirà estudiant l'ampliació per vegueries o regions sanitàries.  Baixa lleugerament la pressió assistencial, però augmenta la velocitat de propagació de la pandèmia. Marc Ramentol: "Podem afirmar que no hi ha hagut una explosió de casos arran de la Setmana Santa"

Un control de mobilitat dels Mossos a les Terres de l'Ebre.
Un control de mobilitat dels Mossos a les Terres de l'Ebre. Anna Ferràs / ACN

El Govern ha decidit finalment mantenir el confinament comarcal a partir del proper dilluns, que és quan vencia l'última resolució. La pròrroga serà d'una setmana, és a dir, fins al dilluns 26. Segons ha pogut saber l'ACN, tot i que hi ha hagut debat sobre si obrir el confinament per vegueries o regions sanitàries, finalment s'ha decidit optar de moment per mantenir la situació actual i se seguirà estudiant en els propers dies.

"Podem afirmar que no hi ha hagut una explosió de casos arran de la Setmana Santa", ha dit el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en la roda de premsa per anunciar les mesures pactades al Procicat. Ramentol ha explicat que la tendència a l'alça s'ha mantingut des dels inicis de març, però que ara les dades epidemiològiques indiquen que estem "començant a entrar en una etapa d'estabilització". Aquest fet apuntaria al fet que la mobilitat durant les vacances, aquest cop, no ha afectat de manera negativa a l'evolució epidemiològica. "La gent ha fet les coses bé, si no no s'explicarien aquestes dades", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

Tot i això, la xifra que preocupa més a les autoritats mèdiques és la dels pacients a les UCI, uns 500 segons les darreres dades del Departament de Salut i el que suposa una ocupació del 52% dels llits de crítics. "És un número molt elevat", deia el secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, qui ha explicat que el manteniment de les restriccions tenen com a objectiu aplanar aquesta corba.

Si la tendència segueix sent favorable, Sàmper també ha anunciat que les conselleries d'Interior i Salut estan treballant en un pla de desescalada per poder aixecar restriccions, en especial pel que fa als sectors econòmics més afectats. El conseller, però, no ha volgut detallar si aquest pla es començarà a aplicar el dilluns 26 i ho ha subordinat a l'evolució epidemiològica.

Diverses veus havien reclamat ampliar el confinament, entre ells diversos alcaldes de l'Ebre, del Pirineu o la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També alguns consellers de JxCat s'hi havien posicionat en aquest sentit, com ara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, o el d'Interior, Miquel Sàmper. 

Baixa lleugerament la pressió assistencial

Pel que a les dades del dia, segons el darrer balanç del Departament de Salut es redueix lleugerament la pressió assistencial, amb 14 ingressats menys a l'UCI (n'hi ha 500 amb Covid) i 25 menys als hospitals (ara n'hi ha 1.672). La velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya o taxa Rt s'enfila a 1,39, quatre centèsimes més, mentre que el risc de rebrot puja a 360, 14 punts més. En paral·lel, la incidència de casos a 14 dies per 100.000 habitants també puja i passa de 256,68 a 259,09. S'han declarat 1.712 nous casos confirmats per PCR o TA i s'ha informat de tres noves morts. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?