Cargando...

migració

Helena Maleno adverteix dels perills de la ruta canària: "Tenim l'exemple de Líbia"

L'activista de l'ONG 'Caminado Fronteras' afirma que "l'evolució és la que es preveia", amb el desplaçament de la ruta migratòria cap a l'Atlàntic i les Canàries, una de les més perilloses que hi ha, i avisa que cada vegada hi haurà més morts. Més de 3.500 migrants han arribat a l'arxipèlag per mar des que va començar l'any, cinc vegades més que en el mateix període de 2019.

Publicidad

La investigadora i experta en migracions Helena Maleno.- JAIRO VARGAS

Las Palmas de Gran Canaria,

L'activista Helena Maleno, cara i veu del col·lectiu Caminando Fronteras, està molt preocupada amb la deriva que percep els últims mesos en la ruta canària: cada vegada més gent, cada vegada embarcacions més inestables, cada vegada més morts, cada vegada màfies més fortes lucrant-se del negoci... cada vegada menys protecció dels drets humans. "Quan no hi ha xarxes socials, quan les comunitats migrants no tenen resposta, quan la gent està tan desesperada, quan vulneren els teus drets i no pots anar a denunciar-ho perquè estàs en situació irregular i els estats no et protegeixen, ets camp fàcil per a les grups criminals que operen en aquestes rutes. Cal tenir moltíssima cura, tenim l'exemple de Líbia", adverteix.

Publicidad

L'ONG compta 245 morts en aquesta ruta només entre gener i març

Click to enlarge
A fallback.

Més de 3.500 immigrants han arribat a Canàries per mar des que va començar l'any, cinc vegades més que en el mateix període de 2019, una xifra sense precedents des del final de la crisi de les piragües de 2005-2008. Si el recompte es fa des de l'agost de 2019, quan les xifres van començar a accelerar-se, el balanç dels dotze mesos comença a acostar-se a les 6.000 persones, amb almenys 357 morts.

"Fracàs estrepitós del dret a la vida"

"Potser és que no interessa defensar les vides migrants. És el que mostra també aquesta ruta: una tendència cap a una major normalització de les morts"

Publicidad

Per a Caminando Fronteras les dades dels últims mesos, amb desenes de morts al mar (l'ONG en compta 245 rumb a Canàries només entre gener i març), mostren el "fracàs estrepitós del dret a la vida" al sud de la frontera sud europea. "Potser és que no interessa defensar les vides migrants. És el que mostra també aquesta ruta: una tendència cap a una major normalització de les morts. És igual que es morin, perquè el control migratori és l'important. La ruta atlàntica és un exemple bastant gràfic de la necropolítica, d'aquesta política que es fa perquè determinades persones morin", opina Maleno.

L'activista adverteix que "la militarització de les fronteres només fa créixer la perillositat de les rutes i el poder de les xarxes criminals" 

Publicidad

El seu discurs és molt crític amb la política que segueix Europa i, en general, Occident respecte a les migracions: "Aquí guanyen tots, guanyen diners empreses dedicades al control migratori secundades pels estats i guanyen els grups criminals", defensa. "És el que passa quan s'obren rutes més perilloses, ho hem vist a Líbia, als Estats Units i en altres llocs del món, la militarització de les fronteres només fa créixer la perillositat de les rutes i el poder de les xarxes criminals", sentència.

Publicidad