Público
Público

Inauguren una Barnahus que atendrà infants i adolescents víctimes d'abús sexual a l'Alt Pirineu i Aran 

Després de la obertura del nou equipament a La Seu d'Urgell, el Govern preveu inaugurar-ne 12 més al llarg de l'any arreu de Catalunya

Entrada de la nova Barnahus a La Seu d'Urgell.
Entrada de la nova Barnahus a La Seu d'Urgell. Alba Mor / ACN

El Conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va inaugurar aquest dissabte una Barnahus a la Seu D'Urgell, és a dir, un centre que atendrà infants i adolescents de l'Alt Pirineu i Aran que han estat víctimes d'abusos sexuals. El nou equipament, que es posarà en marxa de manera inmediata, oferirà una atenció integral a una trentena de joves i comptarà amb cinc professionals entre treballadors i educadors socials, psicòlegs i administratius.

Aquesta és la quarta Barnahus que es posa en funcionament (també n'hi ha a Tarragona, Lleida i Terrassa), però el Govern preveu inaugurar-ne 12 més al llarg de l'any arreu de Catalunya, com per exemple a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa. Mentrestant, el nou centre de la Seu d'Urgell està ubicat provisionalment al carrer Monturull i més endavant es traslladarà als terrenys de l'Horta de Valira.

Segons Campuzano, la prova pilot de Tarragona iniciada l'any 2020 va fer "emergir una realitat que existia" i ha permès multiplicar per quatre la detecció de casos d'abús sexual a menors arribant fins als 803 casos.

La nova Barnahus atendrà concretament a adolescents de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran que hagin patit violència sexual, creant un espai "acollidor" lluny de les comissaries i els hospitals, com ha assegurat Campuzano. La voluntat és evitar la revictimització i que tots els departaments que intervenen en un cas d'abús es coordinin per evitar que els menors hagin de declarar múltiples vegades en diversos llocs i amb diferents professionals.

També s'acompanyarà a les famílies de les víctimes i es duran a terme tasques de prevenció i la detecció d'abusos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?