Público
Público

El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demanen ajuda fins que són adults

Ho afirma la Fundació Vicky Bernadet, que alerta que només el 15% dels casos s'arriben a denunciar

Abusos sexuals a menors. EFE

ACN,Públic

El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet. L’organització ha rebut 1.353 noves peticions d’assessorament l’any 2022 a Catalunya: de les 334 persones que hi han fet teràpia, són aquesta gran majoria les que van viure l’abús en la seva infantesa. “És quan són adults que tenen la capacitat d’obrir la capsa de records”, ha dit la presidenta de la fundació, Vicki Bernadet

L’entitat ha presentat aquest dilluns una campanya per visibilitzar la càrrega emocional que pateixen les víctimes al llarg de la vida, i que té com a objectiu principal animar-les a parlar obertament. “Vas fent vida quotidiana, però la càrrega emocional la tens”, ha insistit Bernadet, que va ser víctima d'abús sexual.

La presidenta ha reconegut que cada vegada s’estan visibilitzant més aquesta mena d’abusos, però ha insistit en el fet que encara queda molt de camí per comprendre les víctimes. “La càrrega emocional que portem és des del silenci, moltes vegades no ens atrevim a compartir-la”, ha dit Bernadet. I és que només el 15% dels casos s’arriben a denunciar.

En la roda de premsa, la coordinadora del servei d'atenció de la fundació, Laura Rodríguez, també ha explicat que molts dels afectats tenen seqüeles al llarg de la seva vida. En alguns casos són asimptomàtiques durant molt de temps, segons ha explicat l'experta.

El vicepresident d'Ogilvy Spain, Jordi Urbea, la presidenta de la Fundació Vicki Bernadet, Vicki Bernadet, la coordinadora del servei d'atenció de la fundació, Laura Rodríguez, i la directora creativa d'Ogilvy Noela Fernández. Maria Aladern/ACN

En aquest sentit, les persones que han patit abusos durant la infantesa mostren major probabilitat tenir de trastorns depressius i ansietat social. També tenen més possibilitats de tenir baixa autoestima, desajustos en les relacions de parella i dolors físics sense explicació mèdica.

Situacions quotidianes

L'espot de la campanya mostra tres víctimes d'abús sexual durant la infància carregant físicament els seus agressors, ja en l'època adulta. Una porta a les espatlles el seu entrenador, una el seu oncle, i un darrer el seu agressor. Tots es troben en situacions quotidianes, per “representar que els abusos afecten totes les àrees de la vida”, ha apuntat la coordinadora.

https://twitter.com/FVBernadet/status/1726519284359164138

I és que parlar-ne és “el primer pas per descarregar-se del pes de la culpa, la por i la ràbia”, ha remarcat Rodríguez. Bernadet ha destacat que les imatges importants perquè les víctimes adultes se sentin identificades, i s’animin així a parlar-ne i descarregar la seva motxilla. “És així com es viu: el portes a les espatlles”, ha insistit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?