Cargando...

economia

La incertesa per la crisi de la Covid-19 'contagia' la Borsa

Els mercats borsaris premien les tecnològiques i castiguen els bancs i al turisme i s'erigeixen en el refugi d'inversors que busquen rendibilitat a mig termini, segons els experts financers.

Publicidad

Protesta davant la Borsa de Barcelona. ALBERT CANADET / ACN

barcelona,

Dos dies després de la declaració de l'Estat d'Alarma (el 16 de març), la Borsa va caure fins als 6.107 punts, aconseguint el seu mínim anual i situant-se gairebé un 40% per sota del màxim de 2020, aconseguit el 19 de febrer, quan l'Ibex-35 va arribar als 10.083 punts. Aquest exemple podria portar a la conclusió que els mercats borsaris reflecteixen com un mirall la situació del context econòmic, marcat per la pandèmia de la Covid-19. Però la realitat desmenteix la creença. L'Ibex va tancar la tercera setmana de setembre en els 6.929 punts, un 13% per sobre del seu mínim de març.

Publicidad

La volatilitat, per sectors

A partir de l'aparició de la pandèmia, la incertesa plana sobre l'entorn borsari. Així ho demostra l'índex VIX, que mesura la volatilitat de l'S&P 500. A principis d'any, es trobava en els 12 punts. Després dels primers dies de confinament econòmic es va disparar fins als 82. Ara, sis mesos després, i gràcies a les polítiques públiques de reactivació i a les mesures dels bancs centrals, el valor està en 26 punts, més del doble que al mes de gener de 2020.

Click to enlarge
A fallback.

L'or, com a valor refugi

La Borsa funciona a través d'expectatives i ara estan sobrevalorades. Així ho veu el professor de Departament d'Econometria de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona (UB) i expert en mercats financers, Salvador Torra: "Hi haurà correccions en les tecnològiques i potser exploti una bombolla com la immobiliària". Torra pronostica que la propera crisi serà del deute, especialment en zones com l'Estat espanyol, i que el comportament de la Borsa anticipa entre cinc i sis mesos al de la conjuntura econòmica. "El nivell borsari se situa molt per sobre dels valors de les empreses, de manera que l'índex està sobreescalfat". Com a mostra, els cinc gegants tecnològics (Apple, Facebook, Amazon, Google i Microsoft) ja suposen un 25% de la valor total de l'S&P 500.

El regne de l'especulació

A l'Ibex-35, les accions han recuperat la meitat del seu valor en només mig any, després de l'enfonsament de març i abril. Les injeccions massives dels bancs centrals, destinades a calmar els mercats, van provocar un augment immediat dels títols just en el moment en què la producció es trobava paralitzada. El capítol que s'observa amb l'evolució dels índexs borsaris des de l'aparició del coronavirus és un nou episodi de la crisi financera de fa una dècada.

Publicidad

Els mercats financers i l'economia real, desconnectats

Un informe del Banc Internacional de Pagaments alerta d'una recuperació "fràgil" i avisa que els actius de risc s'allunyen de les perspectives econòmiques

La lleu recuperació dels mercats financers, que han remuntat lleugerament el vol pel que fa a la situació de la primavera, no es reflecteix en els balanços empresarials i en els pronòstics econòmics. En l'Informe Trimestral del Banc Internacional de Pagaments (BIP), s'assegura que "la correcció s'ha produït pels suports en política monetària i fiscal i per la millora de la confiança dels inversors". Tot i això, l'estudi indica que el canvi de tendència ha estat "fràgil i incomplet", de manera que "les elevades valoracions de les companyies estan desconnectades de les perspectives econòmiques, especialment en alguns segments dels mercats de renda variable i fixa".

El responsable del departament Monetari i Econòmic del BIP, Claudio Borio, apunta que "observant els indicadors, apreciem una distància entre els preus dels actius de risc i les representacions econòmiques, tot i que està apareixent una certa sensibilitat dels inversors a les conseqüències de l'actual entorn".

Claudio Borio distingeix entre l'evolució dels mercats financers dels EUA i la Xina, en què els índexs han tornat als registres previs a la pandèmia, sobretot les firmes tecnològiques i sanitat, i els d'Europa, on hi ha menys empreses d'aquests sectors . Cotitzen pitjor que abans de la Covid-19, els àmbits financers, energètics i immobiliaris, més exposats als riscos. A més, aquestes companyies, segons l'anàlisi del BPI, han incrementat el seu nivell de deute, que ja era bastant elevat abans de la crisi, per la qual cosa requeriran noves fonts de finançament.

• 

Publicidad