Cargando...

"Incidències contínues" a Vandellòs II: què fer amb l'energia nuclear a Catalunya?

El mes de juliol la central nuclear de Vandellós II va patir dues avaries que van obligar a paralitzar la seva activitat. Partits polítics i organitzacions ecologistes reclamen el seu tancament immediat i denuncien pressions del lobby nuclear.

Publicidad

Central nuclear de Vandellòs. EFE

TARRAGONA, Actualizado:

El passat 23 de juliol la central nuclear de Vandellòs II va cessar la seva activitat per una avaria que va obligar a activar el protocol de seguretat. La central havia reiniciat el seu funcionament només tres dies abans, després de cinc mesos d'estar aturada al descobrir-se, al març, una fuita d'aigua en el sistema de refrigeració que va obligar a realitzar tasques de reparació i manteniment. Setmanes abans, els mitjans van anunciar que la Fiscalia Provincial de Tarragona investigaria la presència de substàncies radioactives en un dels pous situats sota la central nuclear d'Ascó II.

Publicidad

L'energia nuclear com a monocultiu

"Les nuclears són un programa franquista, ens venen imposades després de l'aliança amb els Estats Units", recorda Benedicto. Aquesta militant ecologista critica l'argumentari que fan servir habitualment les grans companyies energètiques als mitjans de comunicació. "En realitat és l'energia més cara", ja que "el residu no té solució: s'enterra i dura centenars de milers d'anys", sense tenir en compte "les mines d'urani" d'on s'extreu el material, "que contaminen radioactivament el terreny de l'entorn". En el cas concret de Tarragona, la nuclear "ens ha tancat moltes portes: a una indústria neta, a altres tipus de indústria que mai van fer cap a quí". L'activista és taxativa: l'energia nuclear "no és una oportunitat, és un engany."

Click to enlarge
A fallback.

"Les nuclears són un programa franquista, ens venen imposades després de l'aliança amb els Estats Units"

Benedicto ofereix a Públic uns quants exemples. "La gent de la fruita o la pagesia", per exemple, "no poden fer un vi o un préssec amb Denominació d'Origen. Vandellós no pot tenir una D.O. Vandellós, no pot fer un vi de Vandellós". L'associació d'inseguretat i desconfiança, no cal dir-ho, és immediata en el consumidor. "L'energia nuclear és un monocultiu que ens ha impedit altres indústries: o et dediques a la pagesia, per tradició, o a la nuclear. La resta hem hagut de marxar", lamenta.

Publicidad

Una energia cara

Benedicto desmenteix l'argument que l'energia nuclear sigui més barata per al consumidor. Si existeix aquesta percepció és, assegura, perquè "quan surt a subhasta l'energia, surt amb avantatge respecte a les energies alternatives". "Es fa una subasta i les elèctriques surten amb avantatge perquè el govern els hi ha donat", explica. "Si aquest avantatge", segueix, "es dóna amb les renovables, si es decideix que s'aposta per un altre tipus d'energia, aleshores serà més barata". És, afirma l'ecologista, "una qüestió de voluntat política". A més, el govern espanyol "també pot obligar a les nuclears a pagar més impostos". Això "també és una qüestió de voluntat política". I els llocs de feina? "Es garantitzen amb el desmantellament i la creació de noves indústries".

La transició a les energies renovables "es pot portar a terme en 10 anys"

Publicidad

"Portem plantejant un pla pont des de fa molt de temps", explica Benedicto. La transició a les energies renovables "es pot portar a terme en 10 anys" i la pèrdua de llocs de treball és "una llegenda". "A banda de tot el que he dit, al desmantellament es treballen molts anys: al desmantellament de Vandellós I, per exemple, encara hi ha gent treballant", senyala. "El desmantellament ofereix molts llocs de treball, moltíssims, perquè això s'ha de desmuntar, i amb això desmitifiquem la idea que ens quedem sense res", afegeix.

"Lo que han amortitzat tots aquests anys es calcula que és un milió d'euros diari per central nuclear, així que pobres no marxen", ironitza l'activista, que demana que aquests guanys es reverteixin "al territori amb indústria neta, energies renovables... Estem parlant d'inversions en altres indústries per generar llocs de feina". "És tan clar com això, és tan clar com diversificar, el que fins ara no s'ha pogut fer", rebla. "El sol no se'ns acabarà, el vent tampoc... i les presenten com si fóssin limitades", critica Benedicto. De la mateixa manera, "amb les renovables es pot fomentar l'autoconsum, la descentralització o la remunicipalització", però aquest programa acaba trobant-se amb "els interessos econòmics i de certs partits", principalment de la dreta espanyola, representada pel PP, i la catalana, històricament representada per CiU, després PDeCAT. "El lobby nuclear és molt important" i la seva influència a la política espanyola i catalana, considerable.

Publicidad

Impacte al medi ambient i a la salut pública

Una altra qüestió que plana sobre el debat de les nuclears és, per descomptat, el seu impacte mediambiental i sobre la salut pública. "Portem vint anys com a Ecologistes en Acció, però seguim sense tenir tant d'accès a la informació", contesta Benedicto a l'agregar que "encara avui hi ha coses de les quals ens assabentem després". I no hi ha informes independents? "Els informes els podem fer nosaltres, però no tindrem mai tota la informació". La manca de transparència és norma. Les empreses que gestionen les nuclears "tot i ser públiques, actúen com si fossin privades".

Estrada també creu que les nuclears són només una part del problema mediambiental a Tarragona. "Podríem traslladar-ho al camp de Tarragona amb tot el que són els polígon sud i el polígon nord", apunta la portaveu cupaire. Com en el cas de les nuclears, "hi han hagut alguns estudis, impulsats no des de l'administració pública, sinó per la plataforma Cel Net, en consonància amb municipis petits com el del Morell, que són els que han sufragat les despeses d'estudis alternatius perquè si s'estudia des de l'administració pública, només s'estudien determinats components, no tot el que s'està emetent". En el cas del camp de Tarragona, "el que va fer l'administració va ser, en comptes d'aprofundir aquests estudis, crear una taula per desenvolupar aquests estudis. En altres paraules: dilatar".

Publicidad