Público
Público
llibertat d'expressió

La indignació per l'empresonament de Pablo Hasél esclata a Barcelona

1.700 persones s'han manifestat aquest dimarts al vespre per mostrar el suport al raper detingut aquest matí per ordre de l'Audiència Nacional. Cap al final de la concentració s'han provocat diversos aldarulls arreu de la capital catalana. Els Mossos d'Esquadra ha confirmat tres detencions i quatre agents ferits a Barcelona.

Aldarulls durant la manifestació en suport a Pablo Hassel a Barcelona.
Aldarulls durant la manifestació en suport a Pablo Hassel a Barcelona. Paula Ericsson

La manifestació de Barcelona en suport a Pablo Hasel, que ha estat detingut aquest matí per ordre de l'Audiència Nacional, ha generat diversos aldarulls però també solidaritat en contra de la repressió del raper. Gairebe dos milers de persones s'han concentrat a la Plaça Lesseps, tot i que la manifestació ha acabat entre els carrerons de Gràcia. Durant el transcurs de la protesta, els enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra ha acabat en com a mínim dues persones ferides, presumiblement per pilotes de foam. La policia catalana ha confirmat tres detencions i quatre agents ferits a Barcelona.

Una manifestant rep un impacte de bola de foam a Barcelona durant la protesta en contra de l'empresonament de Pablo Hasél.
Una manifestant rep un impacte de bola de foam a Barcelona durant la protesta en contra de l'empresonament de Pablo Hasél. Paula Ericsson
"Les injustícies continuen passant amb pandèmia o sense"

La línia verda direcció a plaça Lesseps ja anava plena abans de les 19:00h. La concentració de rebuig de Barcelona, encapçalada per una pancarta on s'hi podia llegir "mort al règim espanyol", ha començat a la Plaça Lesseps, que s'ha quedat petita, plena de gom a gom per centenars de persones en un ambient festiu i combatiu, tot i la pandèmia. Allà hi havia manifestants de totes les edats, amb moltes pancartes i poques banderes, entre ells una parella de 59 anys, l'Anna i l'Albert. "Estem aquí en suport a Pablo Hasel per no perdre les llibertats que semblava que teníem adquirides", ha protestat l'Anna per sobre de les ulleres. L'Anna, qui ha negat l'actual Govern espanyol "sigui el més progressista de la història" per consentir l'empresonament del raper, ha assegurat que cal protestar tot i la Covid-19. "Si no, la gent ho donarà tot per normal, i no es pot normalitzar", ha apuntat l'Albert. "Les injustícies continuen passant amb pandèmia o sense", protesta per la seva part la Lídia, una estudiant de periodisme de la UAB. D'altra banda, en Jordi, de 22 anys, ha opinat com la Lídia. "És una mostra més de la lluita de classes: si la lluita de classes és forta, ells es debiliten. Si recolem, ells se'ns mengen", ha assegurat.

De Plaça Lesseps, on hi havia rotllanes per rapejar en contra de la monarquia, i on s'hi trobava persones de l'esquerra independentista, però també partidaris d'una República espanyola, els manifestants han avançat cap al centre de la ciutat per la Via Augusta. Mentre que al principi la manifestació transcorria amb normalitat, abans d'arribar a la Diagonal ja s'han produït diversos aldarulls, entre ells algunes pintades i aldarulls a oficines bancàries, però també càrregues policials que han acabat amb com a mínim dues noies ferides, que han rebut l'ajuda d'un equip de Sanitaris per la República. En aquest manifestació hi ha hagut 14 voluntaris que han vetllat pels manifestants i les càrregues policials, que podrien haver provocat ferides greus a algun dels manifestants. De fet, hi ha hagut un moment on la batalla campal entre manifestants i Mossos ha provocat que una noia rebés, suposadamengt, un impacte de bala de foam a la cella, i ha rebut el suport de diverses voluntàries que han demanat una ambulància.

Amb el so de l'helicòpter cada vegada més a prop i amb el foc dels contenidors cremant, la tensió ha rebaixat quan ha arribat el cos dels Bombers, que ha començat a apagar els focs distribuïts per Via Augusta. Els manifestants, a crits d'"Anticapitalisme", "Vergonya em faria ser policia" o "Llibertat Pablo Hasel", també han causat aldarulls en alguna oficina bancària de la Diagonal, però l'altre punt de tensió ha arribat al carrer Mallorca amb Passeig de Gràcia. Ha estat allà quan una vintena de manifestants ha rebentat un caixer del Ibercaja i ha tirat tot el mobiliari fora per fer una barricada contra els Mossos d'Esquadra, que estaven a Mallorca amb Pau Claris. De fet, les motos de lloguer d'Acciona també han servit per bloquejar el pas de la policia catalana entre Aragó i Pau Claris. A banda del llançament d'objectes, també ampolles de vidre, hi ha hagut almenys una desena de contenidors cremats en el marc d'una manifestació que ha concentrat 1.700 persones, segons l'Ajuntament de Barcelona.

Tot i algunes carreres amunt i avall de Passeig de Gràcia, i certa tensió a Gran de Gràcia, on els manifestants han fet diverses barricades per frenar el pas de la policia, la tensió ha anat rebaixant quan s'apropava el toc de queda. Tot i això, el foc d'algunes barricades era tan gran que alguns veïns han llençat aigua des dels balcons, o d'altres han baixat amb una tranquil·litat esbalaïdora a apagar el foc amb un cubell de fregar. Abans d'entrar a la Plaça de Gal·la Placídia, els manifestants han impedit el pas a la premsa, però després de certs insults i protestes, han acabat deixant passar als periodistes. Tot i això, els ànims ja havien baixat molt i no hi ha hagut gaire més cosa a explicar després.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?