Público
Público

Interior va utilitzar dos detectius com a tapadora de Sánchez-Camacho al cas La Camarga

La 'brigada política' de l'ex-ministre Fernández Díaz va utilitzar els treballadors de Método3 Julián Peribáñez i Antonio Tamarit, que aquest dijous declaren a l'Audiència Nacional, per ocultar que va ser la líder del PP de Catalunya qui va ordenar gravar en un restaurant la seva conversa amb l'ex-amant de Jordi Pujol júnior. Gravació que va posar en marxa l''Operación Cataluña'.

L'ex-ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, al costat de Xavier García Albiol i Alicia Sánchez Camacho en un acte de campanya a Badalona | EFE

Calia evitar que la líder del PP de Catalunya quedés en evidència com la responsable de la gravació al restaurant barceloní La Camarga, el 2010, que va donar origen al cas Pujol. Així que tres anys després la brigada política d'Interior es va inventar la versió que aquest enregistrament va arribar a mans de la Policia perquè va ser presa a la seu de l'agència de detectius Método3 per dos dels seus empleats.

Julián Peribáñez i Antonio Tamarit ja estaven col·laborant en aquell moment amb Antonio Giménez Raso i els comissaris José Manuel Villarejo i José Luis Olivera (cap de la UDEF), encara que seguien essent empleats de Método 3, segons diferents fonts policials consultades per Público. A més, tots dos detectius estan imputats en el Jutjat d'Instrucció 32 de Barcelona -abans ho van estar en un altre, però es van acumular les causes- per revelar informació de Método3, que Peribáñez podria haver obtingut en una entrada nocturna a les oficines de l'agència de detectius.

Tot i això, "mai van poder arribar als servidors o al bloc central de la informació", assegura a Público Francisco Marco, director de l'agència de detectius fins que va ser desmantellada per la policia al febrer de 2013. Encara que Marco reconeix que "si van endur-se quatre documents que són els que després han anat repartint als mitjans de comunicació. Això va ser l'any 2012. Hi ha un correu electrònic on se'ls recrimina aquesta actitud ".

"A partir d'aquest moment Peribáñez indica en els seus WhatsApp que volen començar a cobrar"

En la documentació aportada al jutjat número 32 per Francisco Marco hi ha un escrit de Julián Peribáñez en el que queda clar, explica Marco, que: "Estant jo detingut fa veure davant nostre que se'n va a veure el seu advocat, però el que està fent és reunir-se amb els policies per indicar-los tota la informació que calia buscar", a l'agència de detectius.

D'aquests fets hi ha una altra denúncia, diferent de la del jutjat d'instrucció 21 de Barcelona, ​​perquè en altres nous documents també es materialitzen amenaces contra Marco. Així mateix, hi ha una nova querella interposada per Marco fa poc més d'un mes on es denuncien les amenaces i l'assetjament personal, i en la qual acusa els seus ex-empleats d'ajudar els policies en tot aquell assumpte de la gravació del restaurant La Camarga la conversa entre l'ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, Vicky Álvarez, i la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, avui primera secretària de la Mesa del Congrés dels Diputats.

A l'octubre de 2013, Paco Marco escriu el llibre El Mètodo on desvetlla la identitat operativa del comissari Villarejo i "a partir d'aquest moment Peribáñez indica en els seus WhatsApp que volen començar a cobrar, perquè fins a aquest moment el que han fet és realitzar treballs de forma gratuïta, imagino", explica el detectiu a Público.

"Pues reunión con unos policías, son amigos dont worry"

Un exemple d'aquesta col·laboració i aquests pagaments són els WhatsApp als quals ha tingut accés Público i en els que, ja a l'abril de 2013 [Método3 es desmantella al febrer], Peribáñez li reconeixia a la seva companya els contactes que mantenia amb els policies que participaven en l''Operación Cataluña' i li assegurava que ell era el detectiu "més condecorat":

8/4/13, 10:37:23 AM: Julian: Exacto, yo estoy libre q es lo más importante y nunca más, si era la cosa más rara del mundo, el detective Mas condecorado que hay en la varcel por secuestro, nadie se lo creía!!!
8/4/13, 10:38:51 AM: In Love 🙏😍: Bueno Siempre hay Alguien mas inteligente q uno !
8/4/13, 10:44:06 AM: Julian: Si ellos saben, lo peor de todo era pensar en ellos y en mi sobrino pensando q no.los volvería a ver....
8/4/13, 10:44:06 AM: Julian: Ayúdame!! Y la mejor manera es q estés conmigo, la verdad es q me dado cuenta ahí dentro lo q te hechado de menos....


9/9/13, 7:10:52 PM: Julian: Pues reunión con unos policías, son amigos dont worry
9/9/13, 7:11:11 PM: In Love 🙏😍: Hay baby pls
9/9/13, 7:11:41 PM: In Love 🙏😍: Tene cuidado no es mejor q no hables con nadie !
9/9/13, 7:13:05 PM: Julian: Son otras cosas q hablo, y me ayudan con lo Mio ellos
9/9/13, 7:13:46 PM: In Love 🙏😍: Hay baby la policía como te ayuda !
9/9/13, 7:14:02 PM: In Love 🙏😍: Bueno esta bien vos sabes solo tene cuidado
9/9/13, 7:14:21 PM: Julian: Mucho, en la sombra, pero ayudan.... Dont worry

Peribáñez: "Igual les traigo una carta de la misma policía en qué soy un un colaborador de ellos"

Més endavant, el 2014, i després de ser detingut per la seva presumpta participació en el segrest al centre de Barcelona d'una empresària de la construcció -per exigir-li el pagament d'un suposat deute de 40.000 euros que hauria contret per un negoci immobiliari frustrat-, Peribáñez continua escrivint a la seva dona que està plantejant lliurar al jutge "una carta de la mateixa policia", certificant que actua com a confident:

2/26/14, 2:11:39 PM: Julian: Pero bueno si pasa cualquier cosa como ya nos dirán lo que es la regla haremos tú no te preocupes pero tú en el piso porque si me dicen cualquier cosa si fuese el caso de que yo tengo antecedentes policiales igual les traigo una carta de la misma policía en qué soy un un colaborador de ellos y una perfecta persona✌👍😁

No obstant això, dos anys després, "quan Peribáñez s'assabenta que Paco Marco ha rebut de la seva ex-parella els WhatsApp, li escriu per amenaçar-la perquè digui que són falsos i que si no, prendrà mesures, fins i tot l'hi posa per escrit en un correu electrònic ", explica Francisco Marco. "Per això ella ve a Espanya [fa poc més d'un mes] i denúncia davant els Mossos les amenaces que rep de Julián Peribáñez. És ella qui aporta aquest e-mail als Mossos d'Esquadra".

Ara, Peribáñez i Tamarit estan citats avui mateix a declarar pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, per tal d'aclarir l'origen d'un misteriós pendrive amb dades sobre els comptes de la família Pujol, que diversos comissaris -inclòs el ex-número dos de la Policia, Eugenio Pino s'han atribuït a aquests exdetectives de Método3. Una cosa impossible, ja que aquesta agència de detectius mai va investigar les finances de l'expresident de la Generalitat.

Tot aquest embolic només té sentit si es demostra que Sánchez-Camacho va encarregar la gravació de La Camarga per posar en marxa el cas Pujol, i anys després va tractar d'ocultar aquesta maniobra escudant-se en els detectius que col·laboraven en l''Operación Cataluña' muntada per la brigada política l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Una mica del que Público aviat publicarà més proves, tal com havíem promès.

... CONTINUARÀ

¿Te ha resultado interesante esta noticia?