Contingut patrocinat
Inversió rècord de la Generalitat en Drets Socials a Catalunya
Drets Socials destinarà 400 M€ dels fons europeus Next Generation EU a més de 300 projectes socials per a les persones grans, persones amb discapacitat, persones sense llar i infants i joves, que milloraran la vida del conjunt de la ciutadania de Catalunya.
Contenido patrocinado
Les polítiques socials són una prioritat per al Govern. Per aquest motiu, la Generalitat prepara la inversió més important feta mai a Catalunya destinada a millorar la vida de les persones. Des d’ara i fins al 2026, el Departament de Drets Socials destinarà 400 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation a projectes d’ajuda als col·lectius més vulnerables, per reforçar, transformar i impulsar el conjunt dels serveis socials. Bona part dels ajuts, que es resoldran a principis de maig, serveixen també per tirar endavant projectes propis del Govern i també per impulsar iniciatives d’entitats socials a través de subvencions.
Es tracta de contribuir a millorar la protecció social al país i a avançar cap a un model que garanteixi les necessitats bàsiques dels ciutadans. Un model centrat en el dret a la vida independent, que fomenta les capacitats pròpies, i que sobretot vetlla per la igualtat d’oportunitats.
Un ampli ventall de ciutadans beneficiaris
Els fons Next Generation assignats a Drets Socials es destinaran a un ampli ventall de ciutadans, com ara la gent gran, les persones amb discapacitat, sense llar, o que pateixen un problema de salut mental, així com a infants i joves. L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que ningú quedi enrere a Catalunya.
Més de 300 iniciatives socials arreu de Catalunya
Els projectes que veuran la llum en els pròxims tres anys s’emmarquen en sis línies d’actuació:
- La construcció i remodelació d’equipaments, amb nous centres per a gent gran, persones amb discapacitat, infants i joves, amb l’ampliació de places per a tots ells
- La integració de l’atenció social i sanitària
- La millora de l’eficiència energètica amb la instal·lació d’energia fotovoltaica en equipaments ja existents
- La tecnologia per transformar els serveis socials, que ajudaran a agilitzar i fer més senzills els tràmits administratius per als usuaris i també per als professionals socials.
- La innovació social
- La millora de l’accessibilitat a tots els equipaments de Catalunya
En total, més de 300 iniciatives socials d’arreu de Catalunya rebran fons Next Generation EU per desenvolupar els seus projectes d’ajuda als col·lectius més vulnerables. A Barcelona, per exemple, hi ha prevista una nova residència assistida de gent gran al carrer Benavent de les Corts, on es crearan entorns similars als d’un domicili particular; i l’ampliació de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Can Serra, a l’Hospitalet de Llobregat, per adaptar-la al model d’atenció centrat en la persona, amb unitats de convivència que fomentaran l’autonomia personal.
A Girona s’instal·laran sistemes d’energia fotovoltaica a les residències geriàtriques Creu de Palau i Puig d’en Roca, totes dues a la ciutat de Girona, i es reformarà la residència de gent gran Els Arcs, a Figueres.
A la població de Tarragona ja està en marxa la transformació de l’Antiga Ciutat de Repòs de Tarragona en un alberg juvenil per promoure el benestar emocional de nens, adolescents i joves; mentre que Tortosa acollirà una de les 13 unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, conegudes com a "Barnahus", que hi haurà arreu de Catalunya.
També a la demarcació de Lleida, a la capital del Segrià i a la Seu d’Urgell, es posaran en marxa altres dues unitats més de Barnahus. A Lleida, a més, es reformarà la residència Empresseguera, per a persones amb discapacitat psíquica amb trastorns de conducta.
El Departament de Drets Socials engegarà igualment projectes transversals per a tot el territori, com ara iniciatives de transformació digital de la conselleria i revisió dels models d’atenció a la ciutadania; actualitzar programes com el Connecta’t al voluntariat, el Carnet Jove o la Xarxa Òmnia, així com d’altres per reduir la bretxa digital o l’exclusió social i enfortir les relacions comunitàries.
Els 400 milions d’euros provinents dels fons Next Generation EU s’afegeixen al pressupost del Govern destinat a Drets Socials, que enguany supera els 3.500 milions d’euros. D’aquests, més de 2.000 milions es destinaran a abordar el repte de la vida independent.
Fons Next Generation
Els primers casos de coronavirus es notificaven a finals del 2019, i l’11 de març del 2020 la Covid-19 era declarada per l’OMS com una pandèmia global. Més enllà del fort impacte en la salut, les conseqüències de la crisi sanitària s’estenien a tots els àmbits, especialment el social i econòmic. Per alleugerir-ne els efectes, la Unió Europea aprovava el juliol del 2020 el programa Next Generation EU dotat amb 750.000 milions d’euros per construir l’Europa del futur, més innovadora, més ecològica i més democràtica.