Público
Público

Junts manté silenci després de l'acord entre PSOE i ERC per la llei d'amnistia

Asens assegura que falta "un 5%" per tancar l'acord entre el PSOE i Junts. Entre les primeres reaccions, el PP critica la "rendició" de la "dignitat dels espanyols

Aleix Camprubí

L'acord entre ERC i PSOE per la proposició de llei d'amnistia ha despertat les primeres reaccions desiguals arreu de l'Estat. Més enllà del comunicat conjunt entre socialistes i republicans d'aquest dimarts al vespre, des de Junts per Catalunya es manté el silenci sobre l'evolució de les seves negociacions, a l'espera d'un acord definitiu. Els republicans han detallat aquest migdia que la llei d'amnistia inclou "totes les persones represaliades polítiques amb causes penals, civils, comptables i administratives relacionades amb el procés d'emancipació nacional". 

El president del Govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van desbloquejar "els últims detalls" de la llei a través d'una trucada telefònica. Els equips negociadors faran el "tancament definitiu" de l'acord d'investidura "en les pròximes hores", i "un cop finalitzades les converses, es comunicarà la data i el lloc de l'acord". 

Aquest dimecres, Jaume Asens ha detallat aquest dimecres que falta "un 5%" per tancar l'acord entre el PSOE i Junts. "Els elements que separen el PSOE i Junts són menors i secundaris que han quedat bloquejats, estem d'acord en el 95% del text", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio qui és un dels negociadors de Sumar. Asens ha assegurat que les pròximes hores són "clau" i creu que les discrepàncies "no són suficients perquè les coses es torcin".

La resta d'informacions en comptagotes també apunten que l'acord està encarrilat, especialment després de l'escenificació de la trobada entre el president Carles Puigdemont i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, aquest dilluns a Brussel·les. Sánchez no preveu reblar aquest acord amb l'eurodiputat de Junts amb una trucada, ni tampoc amb una foto conjunta que certifiqui l'entesa.

El expresidente de la Generalitat y eurodiputado de JxCat, Carles Puigdemont (2d), y el secretario de organización del PSOE, Santos Cerdán (c), se han reunido en la sede del Parlamento Europeo en Bruselas para 'avanzar' hacia la investidura de Pedro Sánchez. EFE/ PSOE
Puigdemont i Cerdán reunits a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les per avançar cap a la investidura de Sánchez. EFE/PSOE

El PP critica la "rendició" i els tempos

Qui sí que ha reaccionat amb contundència és el Partit Popular, que ha acusat el PSOE de signar la "rendició" de la "dignitat dels espanyols" amb el pacte sobre amb els republicans. Després "d'abaratir" la malversació, eliminar la sedició, els indults i ara l'amnistia, el PP augura que la pròxima "cessió" apunta a un repartiment de fons "asimètric" en què les "exigències" dels independentistes prevalguin sobre les "necessitats" de la resta de territoris.

Els populars també critiquen els tempos dels socialistes. En un comunicat, afirmen que Sánchez és "tan conscient" de com en són de "deshonroses" les seves "cessions" que les ha comunicat "amb nocturnitat i utilitzant un dia històric per a la monarquia parlamentària espanyola", coincidint amb la jura de la Constitució de la princesa Elionor. Pel PP, l'objectiu ha estat "diluir l'atenció dels espanyols i restar focus a les seves decisions".

Per la seva part, el vicesecretari d'organització del PP, Miguel Tellado, ha acusat Sánchez de convertir la seva investidura en un "frau electoral" després de l'acord. Critica que la hipocresia del socialista "no té límits", ja que al matí estava a la jura de la Constitució de la princesa Elionor i, a la tarda, perpetuava un "atac a l'essència mateixa de la democràcia". L'alcalde de Valladolid, Jesús Julio Carnero, ha anat més enllà i diu que l'amnistia elimina la distinció entre el bé i el mal.

Preocupació de la CUP per la reunió PSOE-Puigdemont

Abans que transcendit l'acord entre socialistes i republicans, la CUP va fer evident la seva "preocupació" amb contingut de la trobada entre de Puigdemont i Cerdán. "Des de totes les parts s'està deslligant l'amnistia de l'autodeterminació", segons el que diuen haver vist als mitjans els anticapitalistes. La diputada Laia Estrada ha advertit que la llei d'amnistia en què treballen pot acabar suposant "una llei de punt final que no resoldrà allò que va desfermar tota la repressió". 

L'ANC adverteix d'un "parany"

En una línia semblant, l'Assemblea Nacional Catalana ha alertat aquest dimecres que una amnistia que s'utilitzi només com a "perdó des de l'Estat" pot acabar sent un "parany disfressat d'acord històric". "Qualsevol pacte d'investidura ha de servir per avançar cap a la independència", insisteix l'entitat, afegeix que "aquest acord no sembla que parli d'un nou referèndum ni de legitimar l'1-O". 

La Cecot veu "una oportunitat històrica" 

Fora de l'àmbit polític, la Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (Cecot) també ha considerat en les darreres hores negociació per la investidura de Sánchez "ofereix una oportunitat històrica" per a Catalunya. Espera que reflecteixi "demandes recurrents i històriques" com ara la millora del finançament, les inversions, les infraestructures "i tots aquells aspectes que han de contribuir a la millora de la competitivitat de Catalunya". La patronal espera "mesures concretes" per impulsar el potencial català, diuen en un comunicat.

Investidura a partir de diumenge

El PSOE celebra aquesta fins dissabte una consulta a la militància sobre l'acord amb Sumar, però no menciona l'amnistia. Fonts socialistes assenyalen que el fet de no tenir encara els resultats no condiciona la possible convocatòria del ple aquesta mateixa setmana per part de la presidenta del Congrés. "A partir del diumenge 5, qualsevol dia és bo per a la investidura", sostenen.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?