Público
Público

L'aigua s'encarirà uns 2,5 euros al mes per abonat l'any vinent a l'àrea metropolitana de Barcelona

La factura s'apujarà als clients dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona amb el pretext de l'increment del 30% en les tarifes del subministrament en alta que ha fet Aigües Ter-Llobregat

Una mà omplint un got d'aigua d'una aixeta a la Bisbal d'Empordà després de que s'hagin retirat les restriccions. 24 d'agost del 2016.
Una mà omplint un got d'aigua d'una aixeta, en una imatge d'arxiu  Albert Martínez / ACN

La factura de l'aigua dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona s'incrementarà l'any vinent uns 5 euros de mitjana per unitat familiar o abonat domiciliari, el que significa 2,5 euros més al mes, puix generalment es tracta de factures bimensuals. Es tracta de la proposta de noves tarifes que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durà al Consell Metropolità d'aquest novembre, i que es podria aplicar a partir del març.

L'ens justifica la pujada per "una combinació de factors i condicionants, tant econòmics com mediambientals", apunten alhora l'increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat (ATL) en el subministrament fruit dels efectes de la sequera. A partir del gener, pujarà un 30%. ATL, una empresa pública, s'encarrega del subministrament en alta, és a dir, d'abastir els dipòsits municipals, i a partir d'aquí arriba el subministrament en baixa, fins al consumidor final, que realitzen empreses com Aigües de Barcelona, que controla Agbar.

D'altra banda, també hi ha "increment de costos importants" associats directament a la distribució d'aigua potable domiciliària, diu en un comunicat.

L'AMB remarca que des de l'any 2015 hi ha hagut una "contenció de les tarifes i una optimització dels processos de potabilització i distribució de l'aigua". Aix han permès una reducció acumulada del 5,6 % en el rebut de l'aigua, malgrat l'increment de l'IPC (17 %) i la variació dels costos unitaris, segons la nota de l'ens.

Les tarifes d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona es calculen per trams de consum, per penalitzar els consums que són més alts del que es considera un ús responsable: com més aigua es gasta, més paga per cada metre cúbic d'aigua. El cost d'un consum d'aigua molt elevat pot ser fins a 5 vegades superior que per a un consumidor que en faci un consum moderat, segons l'AMB.

Entitats ecologistes rebutgen l'increment

L'organització ecologista l'Aigua és Vida ha criticat que Aigües de Barcelona proposa increments de tarifes des de 2022, "amb la sequera com a pretext". I reclama "no permetre un augment tarifari mentre l'operador privat té uns beneficis anuals de 20 milions d'euros".

Aigua és Vida recorda que l'any 2010 l'aigua va ser reconeguda com un Dret Humà, amb la dimensió de l'accessibilitat econòmica de l'aigua, que implica no destinar més d'un 3% dels ingressos als rebuts. Segons diu la nota citant l'Institut Metròpoli, a l'AMB el 9,7% superen aquest topall, i Barcelona "és la regió de l'Estat espanyol amb la factura de l'aigua més cara".

Reduccions de pressió

D'altra banda, l'AMB ha avançat que dilluns convocarà els 36 ajuntaments de l'ens per avaluar si en alguns municipis cal reduir la pressió del subministrament. Es fixaran especialment en aquelles localitats que sobrepassen els 210 litres per habitant i dia, que ara ha fixat l'ACA per la fase de preemergència de la sequera.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?