Este artículo se publicó hace 3 años.
HABITATGEL'Ajuntament de Barcelona obre 32 expedients lleus i un de greu per incompliment de la llei de lloguers
16 de les infraccions lleus corresponen a portals immobiliaris i 16 més a administradors de finques, totes per no haver inclòs l'índex de referència de la Generalitat en els anuncis de lloguers. La infracció greu s'incoa contra un propietari que va establir un contracte de lloguer amb un preu per sobre del que fixa la llei. El Sindicat de Llogateres presenta "centenars de denúncies"
Maria Rubio
Barcelona
-Actualitzat a
L'Ajuntament de Barcelona obre els primers expedients sancionadors per incompliment de la Llei 11/2020 de contenció de rendes de lloguer. La regidora d'habitatge, Lucia Martín, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que el consistori interposa 32 expedients sancionadors, dos per cadascun dels 16 anuncis d'immobles irregulars detectats. 16 d'aquests expedients s'obriran a administradors de finques i 16 a portals immobiliaris on estaven anunciats, tots ells per no incloure l'índex de preus de la Generalitat en la publicitat de l'immoble. A més, l'Ajuntament també incoarà un primer expedient contra el propietari d'un immoble que va establir un preu de lloguer per sobre del que marca la llei.
Els primers 32 expedients implicarien una sanció lleu, amb una multa mínima de 3.000 euros. "La voluntat no és recaptar diners, sinó llançar el missatge de la necessitat de garantir el compliment de la llei i corregir males pràctiques", ha afirmat Martín. Tanmateix, la regidora ha anunciat que el darrer expedient informat contra un propietari sí que és per una falta greu, que contempla sancions de fins a 90.000 euros, ja que va firmar un contracte amb un preu per sobre del que estableix la normativa.
Segons la Llei 11/2020, el preu màxim d'un lloguer s'ha d'establir a partir de dos elements: el preu del lloguer anterior a un nou contracte i l'índex de preus de la Generalitat. En cas que l'immoble ja estigués llogat abans, el preu d'un nou lloguer no podrà superar en cap cas l'antic. Per contra, si no existia cap contracte anterior, la referència del sostre de preus es fixa amb l'índex de lloguers de la Generalitat, que estableix el topall màxim de la zona.
La llei assenyala que tant els portals immobiliaris com els administradors de finques han d'incloure l'índex de referència de la Generalitat en els anuncis. Dels 16 anuncis fraudulents, 10 corresponien a ofertes publicades al portal Idealista, mentre cinc eren de Fotocasa i un d'Habitaclia. Martín ha assegurat que els darrers dos portals ja han començat a "rectificar", incloent-hi el camp on es pot recollir l'índex de preus: "Són elements que poden condicionar la sanció final". Per altra banda, entre les empreses immobiliàries administradores que el consistori sancionarà hi ha Engels & Volkers, Don Piso o Núñez y Navarro, entre d'altres.
Sancions de la Generalitat
Tots aquests expedients corresponen a una recerca pròpia de l'Ajuntament, segons ha explicat la regidora, al marge de la investigació d'ofici ja feta per l'Agència d'Habitatge de Catalunya, que va detectar una trentena d'irregularitats en contractes de lloguer, alguns dels quals a Barcelona. Martín, però, no ha especificat si l'Ajuntament també sancionarà aquests o si delegarà la potestat sancionadora a l'Agència: "No sabem si la Generalitat està incoant expedients".
El Sindicat de Llogateres presenta "centenars de denúncies"
Aquest mateix dilluns, el Sindicat de Llogateres ha anunciat que l'organització ha presentat "centenars de denúncies" per incomplir la regulació de lloguers. El Sindicat va iniciar una campanya per animar a la ciutadania a notificar anuncis fraudulents amb la llei que ha derivat en 200 denúncies tramitades a l'Agència Catalana de Consum i als serveis d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona.
L'organització també ha presentat una carta al Col·legi d'Agents de la Propietat, des d'on han convocat una roda de premsa, en la qual "se'ls demana que per tal de protegir els llogaters, però també els arrendadors davant les sancions, facin una bona difusió de la regulació de lloguers".
En un comunicat, assegura que les irregularitats més esteses són el fet de no posar el preu del contracte anterior o de l'índex de referència, afegir despeses extres per apujar el preu del lloguer com l'IBI o la comunitat, o interposar l'anomenada "Clàusula Berlín", amb la qual es fixa un altre preu del lloguer si la llei cau per decisió del Tribunal Constitucional.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..