Público
Público

L' 'efecte Sánchez' impulsa el PSOE i el PP cau gairebé tres punts al CIS

L'últim baròmetre d'opinió del CIS dóna al partit de Rajoy un 28,8% d'intenció de vot, un 24,9% als socialistes, un 20,3% a Podemos i les seves confluències, i un 14,5% a Ciudadanos

Pedro Sánchez celebra la victòria a les primàries del PSOE amb els militants del partit. REUTERS/Sergio Pérez

públic

El primer sondeig electoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) realitzat després de la reelecció de Pedro Sánchez torna a situar el PP com el partit més votat, però el seu avantatge es veu reduït pel fort augment augment dels socialistes, que creixen cinc punts.

L'enquesta del CIS, feta pública aquest divendres, es va realitzar entre els dies 1 i 10 de juliol i és la primera amb estimació de vot des del retorn de Sánchez a la Secretaria General del PSOE (les primàries en què va guanyar es van celebrar a finals de maig, i el congrés socialista es va desenvolupar a mitjans de juny) i després dels debats de les fallides mocions de censura de Podemos contra Mariano Rajoy al Congrés i contra Cristina Cifuentes a l'Assemblea de Madrid. L'efecte Sánchez ja s'apuntava en l'últim observatori continu del gabinet demoscòpic Jaume Miquel i Associats per Públic.

Segons les dades del baròmetre si avui se celebressin eleccions, el PP guanyaria els comicis amb un 28,8% dels vots, perdent tres punts respecte a l'anterior baròmetre d'abril (31,5%) i lluny del 33% que va obtenir en les generals de 2016.
El PSOE retalla la seva distància a 3,9 punts (enfront dels més de deu punts que venia traient als socialistes), amb un 24,9% dels sufragis enfront del 19,9% del baròmetre previ del CIS.

Per la seva banda, Unidos Podemos i les seves confluències marquen un 20,3%, sis dècimes més que tres mesos abans (19,7%) però per sota del 21,1% de les eleccions de juny de 2016. Ciudadanos es consolida amb un 14,5%, un punt i mig per sobre del que va treure en els comicis de fa un any però quatre dècimes menys que en l'enquesta d'abril (14,9%), l'última amb intenció de vot . Segons aquestes dades, la suma de PP i Ciutadans (43,3%) seria inferior a la de PSOE i Podemos (45,2%).

Són significatives també les dades del vot directe, ja que segons aquest càlcul sense l'estimació del CIS, el PSOE avança ja el PP i obtindria un 19,1 (gairebé sis punts més que a l'abril) davant del Partit Popular, que perd punt i mig, i es quedaria en el 17,1%.

ERC, quarta força política

La quarta força política en estimació de vot seria ERC, que manté una previsió de suport electoral del 2,9%; mentre que el PdeCAT segueix baixant i passa del 2% d'abril a l'1,7% al juliol. El PNB es mantindria pràcticament inalterable amb un 1% dels vots, seguit d'EH-Bildu, que perd tres dècimes fins a un 0,8%, i tanca la llista Coalició Canària (CC) amb un 0,4% (una dècima més que a l'abril).

Dins el grup d'Unidos Podemos i les seves confluències, la candidatura que més puja és la de la formació morada al costat d'IU, que creix gairebé un punt fins al 12,8%. En Comú Podem es manté amb un 3,7%. No obstant això, Compromís perd tres dècimes fins situar-se al 2,6% i En Marea manté les seves expectatives electorals en 1,2%.