Público
Público
LA CRISI DEL CORONAVIRUS

L'Estat tanca les fronteres terrestres excepte a ciutadans espanyols però obvia la petició de confinament de la Generalitat

A partir de les 12 hores d'aquesta nit, només podran entrar en territori estatal ciutadans espanyols, residents i treballadors transfronterers segons ha anunciat el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska. "Les restriccions d'entrada no tindran efecte en el transport de mercaderies", ha afegit el ministre.

Marlaska pone al servicio de los sanitarios a todas las fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu. 

PÚBLIC

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha anunciat aquest dilluns que "el Govern espanyol ha acordat restablir els controls de fronteres terrestres espanyoles". "A partir de les 12 hores d'aquesta nit, només podran entrar ciutadans espanyols", va dir Marlaska. També serà accessible per a residents i treballadors transfronterers que tenen la seva residència a França i ortugal però treballen en territori de l'Estat espanyol. "Les restriccions d'entrada no tindran efecte en el transport de mercaderies", va afegir el ministre, en roda de premsa des de la Moncloa. El ministre no ha volgut pronunciar-se sobre la petició del Govern de la Generalitat per a què el Govern espanyol autoritzi l'entrada en vigor d'un decret de confinament general de la ciutadania de Catalunya. Marlaska s'ha limitat a dir que el Govern espanyol vetlla perquè es mantinguin les mesures de seguretat laboral corresponents a la lluita contra el coronavirus en els llocs de treball .

Entre les excepcions al tancament de fronteres terrestres estatals també hi ha el personal diplomàtic o d’organismes internacionals. Les restriccions es començaran a aplicar a partir d’aquesta mitjanit i estaran vigents fins que conclogui l’estat d’alarma. Fernando Grande-Marlaska no ha descartat que calgui tancar més endavant les fronteres aèries i marítimes.

El ministre de l’Interior ha argumentat que la decisió té com a objectiu "protegir la salut i la seguretat" de la ciutadania a l’Estat espanyol així com "contenir l’expansió del coronavirus". El ministre ha defensat que la mesura és "proporcional", "raonable" i "necessària". Grande-Marlaska ha dit que estan avaluant que l’exèrcit pugui participar en el control de les fronteres terrestres en coordinació amb les forces policials de l’Estat i els cossos policials autonòmics.

Preguntat per la possibilitat de tancar les fronteres aèries i marítimes, el ministre de l’Interior ha explicat que s’adoptarà la mesura "si les circumstàncies ho exigeixen" però que si es pren la decisió serà en el "moment oportú".

Malgrat que ha obviat totalment la petició de la Generalitat de permetre fer efectiu el decret de confinament general interior a Catalunya, amb excepció del personal de tasques essencials, Grande-Marlaska ha destacat que les mesures que pren l’Estat espanyol són en coordinació amb els governs autonòmics i la Unió Europea. La decisió de tancar les fronteres terrestres s’ha pres després d’una reunió per videoconferència amb els ministres de l’Interior i de Sanitat de la UE.

Dimarts a les 17 hores, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participarà en una reunió del Consell Europeu amb els seus homòlegs de la resta de països de la UE per abordar mesures conjuntes per lluitar contra el coronavirus.