Cargando...

L'"holocaust ideològic" de Franco: 296 camps de concentració pels que van passar quasi un milió de ciutadans espanyols

El periodista i investigador Carlos Hernández publica aquest dijous 'Els camps de concentració de Franco', un exhaustiu estudi del sistema repressiu creat pels colpistes del 17-18 de juliol de 1936.

Publicidad

Prisioneros del campo de concentración instalado en las caballerizas del Palacio de La Magdalena (Santander) haciendo gimnasia. La sesión fue preparada para tomar fotografías de cara a un reportaje elaborado por el servicio de propaganda franquista.- BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA

madrid,

A l'Espanya de Franco no va haver-hi cambres de gas. Tampoc es va idear una 'solució final' per a acabar amb els jueus o amb els gitanos. No. L'Espanya de Franco tampoc va idear un pla per a envair als països veïns ni va vestir de ratlles als seus presoners. Franco no era Hitler. Però hi havia similituds. A l'Espanya de Franco el que va haver-hi va ser un "veritable holocaust ideològic". "Una solució final contra els qui pensaven de forma diferent".

Publicidad

El primer pas per a executar aquesta neteja va ser la creació de camps de concentració. Durant els primers mesos de guerra, cada comandant militar de cada província i cada general al comandament d'una unitat van anar obrint camps en el territori de la seva influència. Només a partir de juliol de 1937, amb la creació de la Inspecció General dels Camps de Concentració de Presoners (ICCP) per part de Franco es va començar a "centralitzar la gestió". L'impacte d'aquest orde de Franco, no obstant això, va ser limitada. Cada general volia fer i desfer en els seus respectius camps de concentració. En ells, no hi havia presoners de guerra. No. Hi havia "facinerosos", "hordes de delinqüents" i "animals". El franquisme havia negat als seus enemics fins als drets de la Convenció de Ginebra.

Però quants camps de concentració va haver-hi a l'Espanya de Franco?
Hi ha dues respostes a aquesta pregunta. La primera resposta l'aporta Carlos Hernández, autor també de l'obra Els espanyols de Mauthausen: "Només va haver-hi un i es deia Espanya. La nació sencera, a mesura que va anar sent conquistat el seu territori per les tropes rebels, es va anar convertint en un gegantesc recinte de concentració. Un recinte en el qual, inicialment, tots els seus interns eren culpables".

Click to enlarge
A fallback.

Llibertat que no arriba

L'1 d'abril de 1939, fa ara gairebé 80 anys, Franco va donar per conclosa la Guerra Civil amb aquell missatge radiofònic de "captiu i desarmat l'Exèrcit vermell han aconseguit les tropes nacionals els seus últims objectius militars". No obstant això, la pau no va arribar. En aquest precís moment, el nombre d'espanyols en camps de concentració superava "folgadament" el mig milió, segons els càlculs d'Hernández. Molts altres continuaven presos, però ara en batallons de treballadors.

Publicidad