Cargando...

L'odi i la violència de l'extrema dreta a Espanya i a altres deu països europeus

La moció presentada al Parlament Europeu pels grups socialistes, Esquerra Europea i Els Verds-ALE recopila un nombre important d'accions violentes i d'odi que han protagonitzat individus o grups neonazis en els últims anys dins dels països de la Unió.

Publicidad

El cartel y las bengalas lanzadas por los neonazis de Hogar Social Madrid contra la mezquita de la M30

madrid, Actualizado:

L'auge de l'extrema dreta i de les formacions neonazis és una realitat a Europa. S'aprecia als diferents parlaments, amb l'ingrés de formacions d'extrema dreta a molts països, però també s'ha deixat sentir als carrers en forma de violència, odi i en la desarticulació de grups que planejaven atemptats per part dels serveis d'intel·ligència.

Publicidad

Aquests són alguns dels exemples que inclouen en la moció que es votarà dijous que ve a la seu d'Estrasburg del Parlament Europeu i que ha estat promoguda per l'eurodiputada del BNG Ana Miranda (Els Verds-ALE), Eleonora Foenza (Esquerra Europea) i Soraya Post (l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates).

Click to enlarge
A fallback.

Regne Unit

El 16 de juny de 2016 la diputada britànica Jo Coix va ser assassinada pel militant d'extrema dreta Thomas Mair, que va disparar tres vegades un rifle de caça i va assestar 15 punyalades a la diputada de 41 anys. La justícia britànica va condemnar a l'assassí a cadena perpètua i va assenyalar que el crim va ser inspirat pel "supremacisme blanc i el nacionalisme excloent, fenòmens associats amb el nazisme en les seves formes modernes". Al moment del seu assassinat, la diputada treballava, precisament, en un informe que alertava de l'auge de l'extrema dreta. El 2017, la policia britànica va frustrar quatre atemptats inspirats per aquesta ideologia, tal com va informar el cap de la unitat antiterrorista, que va subratllar que és especialment preocupant l'emergència del grup National Action (Acció Nacional), que defensa el supremacisme blanc i el "nacionalsocialisme". Aquest grup va ser declarat il·legal pel Govern britànic a la fi de 2016.

La diputada Jo Cox, a una fotografia a l'homenaje a la Plaça del Parlament de Londres

Noruega

El 22 de juliol de 2011, l'ultradretà Anders Breivik va irrompre a campament d'estiu de les joventuts del Partit Laborista de Noruega a la illa de Utoya, al llac de Tyrifjordenun, va assassinar a sang freda a 77 persones i va ferir a altres 151. Prèviament, Breivik havia escrit un llarg manifest en llengua anglesa explicant els seus actes com una reacció contra la "islamització d'Europa" i contra "l'esquerra multiculturalista" que la propicia.

Publicidad

Hongria

L'any 2013 la justícia d'Hongria va condemnar a cadena perpètua a tres militants hongaresos d'extrema dreta. Els germans István i Árpad Kiss i Zsolt Petö van assassinar sis persones gitanes i van provocar ferides greus a, almenys, cinc persones més. Els tres condemnats calaven foc a les cases i després disparaven  contra els ocupants dels habitatges.

Els germans István i Árpad Kiss i Zsolt Petö van assassinar a sis persones gitanes i van provocar ferides graus a, al menys, cinco persones més.- AFP

El país hongarès és, no obstant, el lloc d'Europa on més ha calat el discurs de l'extrema dreta. El president Viktor Orban ha aconseguit vèncer tres eleccions amb un discurs ultranacionalista i anti-immigració.

Publicidad

Alemanya

L'11 de juliol de 2018 l'Audiència Territorial de Munic va condemnar a cadena perpètua a Beate Zschäpe, única supervivent de Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU), la cèl·lula terrorista neonazi que va assassinar a nou immigrants (vuit turcs i un grec) i a una agent de policia entre 2000 i 2007.

Grècia

L'any 2013 va ser assassinat l'activista d'esquerres i músic hip-hop Pavlos Fyssas. L'autor confés de l'assassinat, Giorgos Roupakias, era militant actiu del partit neonazi Alba Daurada. Al setembre de 2018 també va ser assassinat l'activista LGTBTIQ Zak Kostopoulos al centre d'Atenes. Un dels acusats per aquest assassinat està suposadament vinculat amb forces d'extrema dreta. A més, grups ultres han ovacionat aquest assassinat amb consignes homófobas al mateix lloc de la mort de l'activista.

Publicidad

Itàlia

Luca Traini ha estat condemat a dotze anys de presó.

El 21 de setembre de 2018, militants del grup neofeixista Casa Pound, germanat amb l'espanyola Llar Social, van agredir a l'eurodiputada Eleonora Foenza i el seu assistent Antonio Perillo després d'una manifestació antifeixista i antiracista a Bari.

França

El país gal tampoc s'ha lliurat dels atacs violents de la ultraderecha. Al març d'aquest any, per exemple, un grup de neonazis va atacar a un altre grup d'estudiants de la Universitat de Dret de Montpeller que llegien un manifest contra les mesures neoliberals del Govern Macron. També es van produir atacs de grups d'ideologia ultra a la Universitat Tolbiac de París, que en aquell moment estava ocupada per estudiants que protestaven contra les retallades de Macron.

Publicidad

Fa uns mesos la Policia francesa va detenir a deu persones sospitosos de pertànyer a un grupúsculo d'extrema dreta que preparava atemptats contra musulmans

L'auge de l'extrema dreta a França també es percep a través de les operacions policials. Al juny d'aquest any, la Policia francesa va detenir a deu persones de diverses regions del país sospitosos de pertànyer a un grupúscle d'extrema dreta que preparava atemptats contra musulmans. L'organització estava liderada per un expolicía identificat com a Guy S.

Publicidad

Espanya

La moció presentada pels tres grups d'esquerres del Parlament Europeu també registra una sèrie d'atacs produïts a Espanya. D'una banda, l'assalt a Blanquerna, centre cultural de la Generalitat a Madrid, per part de membres de la ultradretana Falange, que va acabar amb condemnes de presó. D'altra banda, l'atac per part de membres d'Hogar Social Madrid amb bengales a la Mesquita de la M-30 que continua investigant-se en els jutjats, on 12 membres de l'organització neonazi estan sent investigats per un delicte d'odi. Així mateix, la moció també recull l'informe de SOS Racisme de 2016 en el qual s'alerta d'almenys 309 casos de violència xenòfoba dins de l'Estat.

Imatge de l'assalt al centre cultural de Blanquerna. /EUROPA PRESS

L'informe també recull la denúncia de la família Franco contra els activistes vinculats al BNG que van ocupar el Pazo de Meirás de manera simbòlica per reclamar la seva expropiació i el procés judicial obert contra ells amb peticions de tretze anys de presó per a cadascun dels acusats.

Publicidad

Suècia

El país nòrdic ha viscut un increment de la violència d'extrema dreta en els últims anys amb l'enfortiment del Moviment de Resistència Nòrdic (RMN), una organització neonazi, antisemita, anti immigració i antigay. Aquest grup està relacionat, tal com informa Euronews, amb una sèrie d'atacs contra grups minoritaris. El 2016 i 2017, tres membres que es van conèixer en aquesta organització van col·locar artefactes explosius davant d'un cafè, un habitatge per a refugiats a Gotemburgo i una llibreria que venia publicacions esquerranes. Una de les explosions va ferir a un funcionari d'immigració. El juny de 2016, a més, un simpatitzant del grup es va llançar amb el seu cotxe contra una manifestació pro refugiats a Malmoe (sud de Suècia) sense provocar ferits. L'octubre del present any, aquesta organització també va aconseguir congregar a centenars de manifestants amb proclames neonazis.

Finlàndia

El Moviment de Resistència Nòrdic també ha aconseguit estendre's a la resta de països nòrdics amb el seu missatge anti immigració. El 2016, a Finlàndia, un home va morir després que un membre del MRN li donés una puntada al pit durant una protesta, a conseqüència de la qual va caure i es va copejar el cap. No obstant això, la Justícia del país va il·legalitzar aquesta formació perquè el seu ideari "ofèn als grups ètnics, estén el discurs de l'odi i fomenta l'ús de la violència".

Publicidad

El grup neonazi Moviment de Resistència Nòrdic.

Letònia

Cada any 16 de març, des de 1994, se celebra a Riga, capital del país, una marxa que congrega a centenars de persones per rendir honors als voluntaris letons que es van integrar a les Waffen-SS per lluitar al costat de Hitler a la II Guerra Mundial. La unitat nazi, a més de lluitar contra els exèrcits soviètics, també va participar en la terrible repressió que va patir la comunitat jueva a Letònia sota el domini nazi. A l'edició de 2018, la Policia letona va informar de l'assistència d'al voltant d'1.500 persones, entre veterans de la unitat nazi i simpatitzants

Publicidad