Público
Público

PRESOS POLÍTICS L'ONU demana l'alliberament de Junqueras, Cuixart i Sànchez

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides emetrà aquest dimecres un informe en el qual demana la fi de la presó provisional. L'advocat de Jordi Cuixart també demana l'alliberament del líder d'Òmnium durant la sessió del judici al procés.

Els presos polítics durant el procés al Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1-O. EFE/Tribunal Suprem

públic

Aquest dimecres, es coneixerà el posicionament de l'ONU sobre l'empresonament dels líders independentistes. Segons avança Nació Digital, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, que depèn de l'Oficina de Drets Humans, demanarà l'alliberament immediat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez.

El grup de treball no només demana l'aixecament de la presó provisional, sinó que arriba a afirmar que l'Estat espanyol hauria d'indemnitzar-los per haver-los privat de llibertat durant tot aquest temps sense sentència. Es tracta d'un cop dur per la justícia espanyola i en concret pel Ministeri d'Exteriors, en mans de Josep Borrell

L'informe també arriba només un dia després que el Tribunal d'Estrasburg desestimés la denúncia de Carme Forcadell i 76 diputats sobiranistes contra la suspensió del ple del 9 d'octubre de 2017, dictada pel Constitucional, tribunal que volia evitar una eventual declaració d'independència després del referèndum. El Tribunal Europeu de Drets Humans va considerar aquest dimarts que la resolució va ser encertada i que la preservació de la seguretat anava per davant de la llibertat d'expressió.

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària és un espai vinculat a l'ONU, presidida pel mexicà Guevara Bermúdez i formada per experts en drets humans. En aquest cas, treballen per esclarir casos de detencions i arrestos dubtosos per part d'estats.

La notícia ha arribat fins al Tribunal Suprem, on l'advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha demanat l'alliberament del president d'Òmnium. Ho ha fet agafant la paraula en la represa de la sessió del judici per reclamar al tribunal que deixi sense efecte la presó provisional imposada a Cuixart, després del pronunciament de l'ONU al respecte: "S'han vulnerat fins a 11 articles dels tractats", ha dit l'advocat.

El coneixement de l'informe d'aquest grup de treball de l'ONU ha generat reaccions de les formacions independentistes, que han reclamat l'alliberament "immediat" dels presos polítics. El portaveu jurídic d'ERC Joan Ignasi Elena ha manifestat que la "conseqüència immediata" de l'informe és que el Tribunal Suprem prengui la decisió d'alliberar Cuixart, Junqueras i Sànchez. Elena ha assegurat que la posició del grup de Treball contra les Detencions Arbitràries és "clarament" contrària a la presó preventiva. "Fem una crida a l'Estat i al Tribunal a abandonar aquesta escalada de repressió i que s'iniciï un diàleg", ha reclamat. També s'ha pronunciat l'expresident Carles Puigdemont, per a qui l'informe suposa que "l'ONU deixa en evidència el respecte que té l'estat espanyol pels drets humans".