Les darreres pluges no eviten una "mortaldat important" a les vinyes del Penedès a les portes d'una nova campanya
És el quart any consecutiu amb manca d'aigua, amb el preludi de les pèrdues patides el 2020 degut a la plaga del fong míldiu. Davant la falta d'humitat a ple hivern, els primers càlculs d'alguns viticultors apuntaven que la sequera acumulada arrasaria una tercera part de la vinya penedesenca
ACN
La Granada / Subirats / Vilafranca Del P-
El principal motor econòmic del Penedès és a les portes d'una nova campanya marcada pels efectes de la sequera. És el quart any consecutiu amb manca d'aigua, amb el preludi de les pèrdues patides el 2020 degut a la plaga del fong míldiu. Fa pocs mesos, veient la falta d'humitat a ple hivern, els primers càlculs d'alguns viticultors i elaboradors apuntaven que perdrien una tercera part de la vinya penedesenca. L'aigua caiguda per Setmana Santa ha modulat aquelles estimacions, però tothom assumeix que hi haurà una gran quantitat de ceps que no sobreviuran.
Pagesos i vinicultors asseguren que aquesta aigua ha empès els ceps en un moment clau, però lamenten que això no ha evitat una "mortaldat important" entre les 25.000 hectèrees de vinya que caracteritzen aquest territori. No hi ha consens a l'hora de xifrar les plantes perdudes per la sequera, però es dona per fet que de molts ceps només se'n podrà salvar una part, mentre altres camps s'hauran d'arrencar sencers.
Unió de Pagesos augura que la sequera s'endurà per davant "entre el 15 i el 20%" de vinyes penedesenques
Unió de Pagesos augura que la sequera s'endurà per davant "entre el 15 i el 20%" de vinyes penedesenques. El representant de la vinya i el vi, Josep Marrugat, lamenta que es veuran abocats a arrencar camps "que no tenen ni deu anys de vida". "Se'ns acumula la renovació de vinyes velles amb d'altres que no hi comptàvem. Ho estem patint amb cruesa", relata.
Les DO, en canvi, diuen que és impossible quantificar-ho ara que estem en plena primavera i és aviat per veure quins brots tiraran endavant. Al seu torn, el president de la patronal AECAVA, Joaquim Tosas, creu que predominaran els casos de ceps amb prop d'un 30% de pèrdua parcial més que no pas els conreus morts en la seva totalitat.
Un 25% menys d'ampolles de cava
A l'aguait de com acaben sent els fruits que tot just comencen a brotar ara, Unió de Pagesos augura que la verema del proper estiu "amb prou feines permetrà collir 4.000 quilos de raïm per hectàrea", quan la mitjana dels anys "bons" supera els 8.000. Marrugat apunta que això són quasi 40 milions de quilos menys al conjunt de la DO Cava, "malgrat els últims anys s'han incorporat 7.000 hectàrees de conreu".
Tosas creu que es collirà un 40% menys de quilos respecte la mitjana. Adverteix que això implicarà que hi haurà 60 milions d'ampolles que no es podran arribar a elaborar. "Significa un buit del 25% de les vendes, en un moment en què no para de créixer el consum", avisa. Ho qualifica de "dramàtic", si bé precisa que aquesta falta d'ampolles "no serà de cop" i preveu que els mercats internacionals seran els primers afectats, en la línia del que recentment ja apuntava el president de la DO Cava, Javier Pagès.
Clam per disposar d'aigua i ajudes econòmiques
El sector urgeix ajudes a la Generalitat mentre internament treballa altres mesures compensatòries. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, anunciava a principis de mes que el Departament està estudiant aprofitar l'aigua de les depuradores per regar les vinyes del Penedès, en la línia del que ja s'ha acordat al Priorat. De moment, però, no hi ha hagut avenços sobre aquesta qüestió, fet que els agents del territori lamenten.
Unió de Pagesos exigeix a la Generalitat "més implicació" per poder aprofitar l'aigua de les depuradores però també per crear sistemes de captació d'aigua de pluja i freàtica per a ús directe pel camp. "Necessitem millorar la planificació de les infraestructures hídriques", afegeix Tosas des de l'AECAVA, que dona per fet que els propers anys a la majoria de vinyes s'haurà d'instal·lar un sistema de reg per activar-lo puntualment quan les condicions siguin extremes.
Quasi 30 milions en ajudes
Per la seva banda, el Departament ressalta que la Taula Agrària va acordar un paquet de 20 milions destinats únicament a la vinya. En concret, són 450 euros per hectàrea fins a un topall de 40 hectàrees en el cas d'agricultors professionals i de 20 hectàrees per a la resta. En queden fora les explotacions on s'arribin a collir més de 8.000 quilos de raïm per hectàrea.
D'altra banda, la Generalitat apunta que ha destinat 5,8 milions per incentivar la promoció de vi a països tercers mentre ha obert una linia de quasi 4,9 milions per als cellers que vulguin fer inversions per millorar la producció o comercialització.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..