Cargando...

Les incògnites de la CUP de cara a les eleccions del 21D

La formació de l'esquerra independentista considera il·legítims els comicis convocats pel govern de Rajoy i es debat entre l'opció de no concórrer-hi, fer-ho en solitari o dins una llista unitària en defensa de la República catalana.

Publicidad

La diputada de la CUP Anna Gabriel, aquest dilluns, en un acte a favor de la República a Barcelona. Darrere seu, la també diputada cupaire Mireia Vehí i la regidora de la formació a l'Ajuntament de Barcelona María José Lecha | EFE

barcelona, Actualizado:

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre seran uns comicis excepcionals. D'entrada, perquè no els ha convocat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sinó el president espanyol, Mariano Rajoy, esprement l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. I, de sortida, perquè molt probablement se celebraran amb els membres del cessat executiu autonòmic repartits entre l'exili belga i la presó. En aquest context, els propers dies es coneixeran les candidatures que concorreran a les urnes, i una de les principals incògnites a resoldre és què farà la CUP.

Publicidad

La formació de l'esquerra independentista considera que les eleccions del 21-D són il·legítimes, una opinió compartida pel gruix del sobiranisme. Ara bé, això no significa que no participi als comicis. Dissabte, després del consell polític que la CUP va fer a Perpinyà, la portaveu del secretariat nacional de l'organització, Núria Gibert, va explicar als mitjans que treballen "amb totes les opcions".

Click to enlarge
A fallback.

Per mantenir tots els escenaris oberts, la CUP va anunciar que registraria una marca blanca, justament perquè aquest dimarts s'esgota el termini per registrar coalicions, a l'espera que les seves bases prenguin una decisió definitiva. Paral·lelament, tot i que el veuen com un escenari "difícil", els anticapitalistes tampoc descarten que des de les instàncies de l'Estat se'ls intenti il·legalitzar abans dels comicis. Ho va exposar el diputat Benet Salellas al diari La Jornada, i hi va insistir la regidora a l'Ajuntament de Barcelona i exparlamentària, Eulàlia Reguant.

No participar-hi

Partint de la idea que les eleccions del 21D són "il·legítimes", una de les opcions que té damunt la taula la formació anticapitalista és no concórrer-hi. L'opció es planteja com a "coherent" amb la idea de no reconèixer uns comicis convocats pel govern espanyol i amb el relat que Catalunya ja té un govern legítim, que és el republicà.

Publicidad

Presentar-s'hi en coalició

L'excepcionalitat del moment ha obert la porta a una possibilitat que, en qualsevol altra circumstància, seria impensable: una candidatura unitària de l'independentisme en què hi concorrin des de candidats del PDeCAT a representants de la CUP. El PDeCAT ja ha deixat clar els darrers dies que la seva aposta és una llista unitària encapçalada pel president Puigdemont. ERC era en principi reticent a la llista conjunta, si bé ha matisat lleugerament la seva opinió. Els republicans, però, volen que el seu líder, el vicepresident català Oriol Junqueras -ara mateix empresonat- encapçali una candidatura que hauria de comptar sí o sí amb la CUP per tirar endavant, ja que descarten repetir l'experiència de Junts pel Sí, una coalició formada bàsicament pel PDeCAT i ERC, a banda d'altres partits menors, com Demòcrates o MES.

Qui segur que no participarà en una llista conjunta és Catalunya en Comú. La formació presentarà com a cap de llista Xavier Domènech, actual portaveu d'En Comú Podem al Congrés, i aposta per formar una coalició amb Podem, un fet que dependrà del resultat de la consulta interna de la formació morada.

Publicidad

Dins la CUP, diverses organitzacions s'han posicionat a favor d'aquesta llista conjunta. Poble Lliure, on milita el diputat Albert Botran, va emetre dissabte un comunicat en què afirmava que treballaria per la "constitució d’una candidatura àmplia guanyadora". Aquesta llista hauria de dissenyar durant les properes setmanes "l'acció governamental que durà a terme per tal d’implementar les estructures i la legalitat republicana" i treballar "pel reconeixement internacional de la República Catalana".

Constituents per la Ruptura, una organització sorgida de l'antic Procés Constituent, aposta per una "llista transversal" que estigui liderada per la societat civil, és a dir, per representants de l'ANC i Òmnium Cultural, però també dels Comitès en Defensa de la República (CDR) i altres organitzacions, i que tingui el suport de "tots els partits sobiranistes".

Publicidad

Candidatura en solitari

La darrera opció damunt la taula és una candidatura de la CUP en solitari, aplegant la resta de les organitzacions de l'esquerra rupturista. Un model que ja va seguir als comicis autonòmics de 2012 i 2015, els únics en què ha concorregut. Els arguments favorables a aquesta opció és que evitarien una hipotètica pèrdua de vots que podria donar-se en una llista unitària, ja que potencials votants cupaires podrien refusar fer confiança a una candidatura amb dirigents d'ERC i el PDeCAT.

Publicidad