Cargando...

Les Kellys: la lluita per la dignitat laboral té nom de dona

“Les que netegen els hotels” aposten per la transversalitat amb altres col·lectius de dones treballadores aprofitant la seva creixent visibilització. A Barcelona, exigeixen un compromís a l'Ajuntament per eradicar la seva precarietat.

Publicidad

Pancarta de Les Kellys a la manifestació del passat 8 de març.

BARCELONA, Actualizado:

Les Kellys, com s'identifiquen les cambreres de pis dels hotels que s'han organitzat per denunciar públicament les seves condicions laborals, ja són una associació i un exemple de lluita per altres col·lectius de dones treballadores en una similar situació de precarietat. Van començar a organitzar-se fa més de dos anys a través de les xarxes socials i ara ja són reconegudes a tot l'Estat espanyol, amb més de 2.000 dones associades a ciutats amb un gran flux de turisme, com Barcelona, Mallorca, Benidorm, Madrid, Lanzarote, Fuerteventura i Cadis.

Publicidad

Però, tot i que les cambreres de pis no han estat les primeres a organitzar-se, són les que han aconseguit més atenció social i mediàtica. “Hem tingut més visibilitat que altres companyes perquè estem a moltes qüestions alhora”, i es refereix tant a la precarietat laboral (excés d'hores de treball i salaris per sota del mínim interprofessional) com a les afectacions per la salut que se'n deriven. Dues kellys de Barcelona expliquen a Públic que si abans havien de fer 15 habitacions en 8 hores, ara han de netejar-ne 30 en 6 hores. “Moltes vegades no et dona ni temps a beure aigua o anar al lavabo”, coincideixen. I tot això, expliquen, cobrant dos euros per la neteja d'una habitació i “amb molta pressió” per acabar l'habitació en 15 minuts.

Click to enlarge
A fallback.

Les Kellys també s'han fet visibles perquè aprofiten els grans esdeveniments de turisme a la ciutat, com el Congrés Mundial del Mòbil, per fer públiques les seves demandes i denunciar els hotels que no respecten les condicions del conveni d'hostaleria de les treballadores perquè externalitzen el servei de neteja. “Hi ha llocs on s'ha aconseguit reduir la càrrega de treball a través de l'acció directa”, explica Cruz. És el cas, per exemple, de la darrera protesta contra l'Hotel Hilton Diagonal Mar per cessió il·legal de treballadores a través de l'empresa multiservei External Outsourcing Elosa i que, segons sospiten les Kellys, forçarà que no hi hagi més acomiadaments.

L'Ajuntament suspèn amb les Kellys

En aquests moments l'Ajuntament de Barcelona està negociant el nou conveni d'hostaleria amb la patronal, CC.OO i UGT. Davant això, com explica Isabel Cruz, la reivindicació de les Kellys és “zero reconeixement en aquest conveni a les empreses multiservei. No val deixar la porta mig oberta, sempre és cessió il·legal de treballadores”. Cruz considera que s'hauria “de facilitar l'accés a les treballadores per reforçar la idea que són els seus empresaris reals” dins les taules negociadores del conveni, però lamenta que el regidor d'Empresa i Turisme, Augustí Colom, els va comunicar que “no era viable” en una reunió que van tenir fa uns dies. “La nostra proposta era que cambreres de pis ja externalitzades, sovint sota altres convenis, hi assistissin per part de les Kellys”, afegeix.

Publicidad

Petites conquestes amb els hotelers

Les empreses estan per fer negoci però sembla que s'estan replantejant com fer negoci”, defensa Cruz sobre la resposta dels hotelers a les reivindicacions cada vegada més visibles de les Kellys. Segons explica, el president del grup AC Hotels by Marriott, Antonio Catalán, comença a fer públic un discurs crític amb les externalitzacions (tot i que en la seva cadena se'n produeixen). “És molt valuós per a nosaltres. En algun moment, fins i tot des d'un punt de vista econòmic, si tens la plantilla malalta, on queda l'excel·lència?”, argumenta. Un altre exemple que dona és la incorporació d'exercicis musculars al llarg de la jornada per a les treballadores que comença a incorporar alguna cadena d'hotels. “Són detalls, perquè el què s'ha de fer és baixar la càrrega de treball, però creiem que es mouen coses”, defensa.

Publicidad