Cargando...

MEMÒRIA HISTÒRICA Barcelona es converteix en seu de la Xarxa de Ciutats contra la impunitat del franquisme

L'ajuntament de Madrid i el de la capital de Catalunya anuncien la seva intenció de presentar querelles criminals contra els crims de la dictadura 

Publicidad

Presó model de Barcelona el 2015, abans de començar les obres per al seu desmantellament. / Ajuntament de Barcelona

BARCELONA,

Barcelona, capital de la lluita contra la impunitat franquista. El Consistori català acull aquest dilluns la 'II Trobada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat franquista' en la qual es posarà de manifest l'acció municipalista per promoure querelles contra els crims del franquisme.

Publicidad

"La xarxa de ciutats contra la impunitat franquista es retroba a Barcelona per reforçar front comú de lluita. Volem la pau, però no l'oblit", va escriure en una piulada Jaume Asens per anunciar l'esdeveniment.

Click to enlarge
A fallback.

"La xarxa de ciutats contra la impunitat franquista es retroba a Barcelona per reforçar front comú de lluita. Volem la pau, però no l'oblit", diu Asens

La trobada serà inaugurada amb una intervenció d'Ada Colau i del president de l'Associació d'ex-presos Polítics de Catalunya, Carles Vallejo. Després se celebraran dues taules rodones en la qual intervindran representants municipalistes i un altre en el qual parlaran experts en Drets Humans.

Publicidad

També participaran les germanes de Salvador Puig Antich, el militant antifranquista executat a garrot vil a la presó Model en 1974 per ordre del dictador Francisco Franco, tancaran la jornada.

Querelles a Madrid i Barcelona

Tant Madrid com Barcelona han anunciat la seva intenció de presentar querelles  criminal contra els crims del franquisme. En el cas de Madrid en nom de tots els madrilenys que van patir repressió sota el franquisme, mentre que Barcelona ha anunciat una iniciativa en favor d'"una querella estratègica" per l'assassinat de Salvador Puig Antich que pugui fer caure el mur de la impunitat.

Publicidad

L'Ajuntament de Vitòria, per la seva banda, va presentar una querella per la matança que la Policia Armada va perpetrar a Vitòria el 3 de març de 1976. La denúncia, no obstant això, va ser arxivada ràpidament per la Justícia i el Constitucional ha inadmès el recurs presentat pel Consistori en considerar que "no té rellevància constitucional".

Una iniciativa dels ajuntaments del canvi

La Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista es va crear a l'octubre del 2016 a Pamplona, que en la jornada del 22 de gener cedirà a Barcelona el seu lideratge. Aquesta agrupació de ciutats, formada per Madrid, Saragossa, A Coruña, Vitòria o Cadis, té entre altres objectius  la coordinació de les iniciatives de les diferents ciutats per aconseguir obrir una esquerda que permeti a les víctimes del franquisme accedir a la justícia.

Publicidad