Público
Público

Més de 200 encausats per actuar contra l'extrema dreta als Països Catalans des de 2014

Un informe d'Alerta Solidària exposa que el 64% de les causes contra antifeixistes han acabat amb absolucions o arxivaments davant del 85% contra ultradretans que han acabat en condemna. La justícia ha obert un total de 83 processos judicials, amb gairebé 65 ultres investigats

12/10/2022 - Assistents amb simbologia franquista a l'acte polític que la ultradreta ha celebrat a Montjuïc pel 12-O.
Assistents amb simbologia franquista a l'acte polític que la ultradreta ha celebrat a Montjuïc pel 12-O. Àlex Recolons / ACN

La plataforma antirepressiva Alerta Solidària xifra en 210 els encausats per haver participat en actes i mobilitzacions contra la ultradreta als Països Catalans en els darrers nou anys. Això són uns 23 represaliats cada any, dos cada mes. Són dades de l'Informe Antifa, elaborat per l'entitat per retrar la repressió política contra el moviment antifeixista a Catalunya i al País Valencià.

La majoria dels casos és per protestar en actes d'extrema dreta. Són 52 dels 83 casos documentats, un 62%, i 160 dels 210 encausats, el 76%. L'entitat detalla que de tots els casos, 55 ja estan tancats i 28 segueixen oberts. Dels 55, hi ha hagut 86 antifeixistes encausats, dels quals 33 han estat absolts després de judici, 20 han quedat arxivats abans de judici i 32 han estat condemnats, 17 dels quals amb sentència de conformitat.

El 64% de les causes contra antifeixistes ha acabat amb absolucions o arxivaments.

De fet, l'entitat calcula que el 64% de les causes contra antifeixistes ha acabat amb absolucions o arxivaments davant del 85% de les causes contra ultradretans que han acabat condemnats. Tal com s'exposa a l'informe, dels 27 feixistes encausats, dos han estat absolts després de judici, dos han acabat arxivats i 23 han estat condemnats, nou dels quals amb conformitat.

Dels 28 casos encara oberts, n'hi ha 11 encara a instrucció, amb 57 antifeixistes encausats, nou pendents de data de judici amb 42 antifeixistes i un ultradretà encausats, i vuit amb data fixada de judici amb 25 antifeixistes processats i 35 ultradretans acusats. "Els cossos policials destinen una quantitat ingent de recursos públics per perseguir als antifeixistes, recursos que no solen destinar per lluitar contra els feixistes", denuncia l'entitat.

Els casos es troben repartits anualment de manera irregular i la majoria són d'enfrontaments i càrregues policials puntuals com les de la manifestació contra Jusapol el setembre del 2018 a Barcelona, un míting de Vox a Barcelona el març del 2019 o un altre acte electoral de Vox a principis del 2021. En total són 28 casos amb 75 encausats. La major part d'investigats van ser l'any 2018 i el 2021. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?