Público
Público

El ministre de l'Interior ordena el cessament de Trapero

El BOE publica l'orde ministerial de destitució dels Mossos, basant-se en la resolució del Senat que aplica el 155. El diari oficial confirma que Rajoy assumeix "les funcions i competències que corresponen al president de la Generalitat".  Interior ha ordenat que el fins ara "numero dos" de Trapero, Ferran López, el substitueixi en el càrrec de Major de la policia catalana. 

Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero / EUROPA PRESS

públic

"Vinc a disposar el cessament de Josep Lluís Trapero Álvarez en la plaça de la categoria Major de l'Escala Superior del Cos dels Mossos d'Esquadra". Així ho ordena el ministre de l'Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, segons ha publicat el BOE aquest dissabte de matinada, tot just unes hores després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés la destitució de tot el Govern i el transferiment de les competències de les conselleries als ministeris.

En la disposició, de fet, Zoido es basa en la resolució aprovada divendres pel Senat "pel qual s'acorda l'aplicació de determinades mesures en relació amb la Generalitat de Catalunya", i en el decret immediatament posterior del Consell de Ministres que "designa òrgans i autoritats encarregats de donar compliment" a aquestes mesures.

En la seva compareixença de divendres a la nit, en què va afirmar que cessava tot el Govern català, que dissolia el Parlament i que convocava eleccions a Catalunya per al proper 21 d'octubre, Rajoy també havia esmentat la destitució del director general dels Mossos, Pere Soler, però no la de Trapero. Soler ha acatat la decisió poc després i s'ha acomiadat del seu càrrec amb una carta als agents. 

En una altra edició del BOE, també publicada de matinada, Rajoy assumeix "les funcions i competències que corresponen al president de la Generalitat", d'acord amb el que ja havia anunciat el propi president espanyol hores abans. Les funcions del vicepresident Oriol Junqueras les assumeix la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres, les de les respectives conselleries. De la mateixa forma, les tasques del Consell de Govern de la Generalitat s'atorguen al Consell de Ministres.  

La mateixa edició del BOE anuncia la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions a Catalunya per al proper 21 de desembre, com ja havia proclamat Rajoy.

Ferran López substitueix Trapero

El Comissari Superior de Coordinació Territorial dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, substituirà Josep Lluís Trapero al capdavant del Cos després que el Govern hagi cessat el fins ara Major, acusat de sedició com a suposat responsable de la inacció del cos l'1 -O.

Fonts pròximes al Govern han indicat a Efe que s'ha pres aquesta decisió en considerar que el lògic és aplicar la normativa de la policia autonòmica per al nomenament d'aquest tipus de càrrecs, que fixa a aquest comissari del Cos com a substitut en cas d'absència o cessament de l'anterior major.

A més, han afegit, que amb això es manté l'esperit de col·laboració amb Catalunya i la lleialtat amb la comunitat autònoma i la seva policia.

En un comunicat, Interior ha precisat que Ferran López és el "número dos" dels Mossos i per tant "es materialitza el principi de respectar l'escalafó existent a la Policia Autonòmica de Catalunya".

Necessita que l'actuació del Ministeri dins dels Mossos d'Esquadra es realitza "des de la màxima consideració a l'escalafó d'aquest cos policial, aplicant d'aquesta manera un criteri de escrupolós respecte a la jerarquia".

Ferran López és cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial i va ser el comandament que va substituir a Trapero en la reunió de coordinació per preparar el dispositiu de l'1-O a la qual el llavors major no va acudir.

També va acompanyar al llavors major a l'Audiència Nacional en la primera citació per declarar davant l'Audiència Nacional.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?