Cargando...

MOBILITZACIONS A CATALUNYA Cap a la vaga general després de l'1-O?

La CGT, CNT i la Intersindical convoquen vaga a partir del 3 d'octubre. UGT, CCOO i les entitats sobiranistes es limiten, de moment,  a "no descartar mobilitzacions"

Publicidad

Javier Pacheco (CCOO), Camil Ros (UGT), Jordi Cuixart (Òmnium Cultural), Jordi Sànchez (ANC), amb altres dirigents sindicals i d'entitats de la societat civil catalana / C. Bellsolà

BARCELONA, Actualizado:

Catalunya camina cap a la vaga general després de l'u d'octubre, com a resposta a la repressió del referèndum des de l'Estat. Amb l'incògnita de quin seria el grau de seguiment. Una aturada que es convoca, d'entrada, sense el suport dels sindicats majoritaris ni de les grans entitats sobiranistes. I que sembla molt lligada als esdeveniments que puguin ocórrer des d'ara fins al diumenge.

Publicidad

Manifestació durant la vaga de 2010 / ARXIU

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT i les principals entitats independentistes, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, però, han esquivat posicionar-s'hi, i només han anunciat que "no descarten" convocar "mobilitzacions". Alhora que han supeditat qualsevol acció de resposta als esdeveniments dels propers dies.

Click to enlarge
A fallback.

El posicionament l'han fet aquest dimecres al migdia, en la presentació de la Taula per la Democràcia, que agrupa l'ANC, Òmnium, CCOO i UGT de Catalunya, Unió de Pagesos, l'Associació Catalana d’Universitats Públiques, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya i d'altres entitats de la societat civil. La taula pretén "donar una resposta unitària i coordinada en defensa de les institucions catalanes" davant la "vulneració" de drets que consideren que ha produït la repressió del referèndum per part de l'Estat, i ha presentat un manifest en què els firmants es comprometen a "respondre de manera coordinada i continuada" davant qualsevol actuació que "conculqui els drets fonamentals", com les que ja "s'estan produint per part del Govern i els organismes de l'Estat".

Document de mínims

Les entitats signants també precisen que aquestes accions de resposta es durien a terme "de forma pacífica i consensuada". El text crida també a la societat catalana a "respondre d'una manera pacífica" en defensa de "les institucions i els drets fonamentals", i insta les institucions europees a "vetllar" perquè els "problemes polítics" tinguin una resposta "política i no repressiva".

Publicidad

Aquest posicionament tanca la porta, al menys de moment, a la possibilitat d'una gran vaga general a Catalunya després de l'1-O, un cop els sindicats majoritaris s'hi han posat de perfil, i després que l'ANC i Òmnium hagin optat per buscar la fotografia unitària.

La CUP veu que "anem a la vaga"

Més clar ho tenen a la CUP. La diputada de la formació Anna Gabriel va cloure la setmana passada l'acte central del seu partit de la campanya del referèndum assegurant que "anem a una vaga general el 3 d'octubre". La pròpia Gabriel, en una entrevista a 'El Temps' aquest dilluns, assegurava que "sobren els motius" per a una aturada general després de l'1-O, i que qui no se sentís "còmode" amb una vaga contra la repressió del referèndum, podria perfectament protestar per les "retallades" i "l'austericidi".

Publicidad

Manifestació sindical a Barcelona / ARXIU

De fet, aquesta és la via elegida per la CGT, que explica que crida a la vaga en resposta a "una realitat insuportable construïda a base de llibertats i drets civils trepitjats, precarietat salvatge, repressió normalitzada a les empreses, al carrer, atacs a la llibertat d’expressió sindical o d’altra mena, en un estat autoritari que és on més han retrocedit els salaris de tot Europa", sense mencionar explícitament ni el referèndum ni les actuacions de l'Estat per impedir-lo. No s'ha d'oblidar, però, que la llei prohibeix convocar vagues per "motius polítics", o amb "qualsevol altra finalitat aliena a l'interès professional dels treballadors afectats", per la qual cosa, formalment, la convocatòria ha d'al·ludir a qüestions estrictament laborals.

Siguin quins siguin els motius formals, és evident que una vaga general després de l'1-O tindrà un evident significat polític. En qualsevol dels escenaris. Si l'Estat ha pogut finalment impedir el referèndum -o dificultar-lo extraordinàriament-, amb tota seguretat serviria com a protesta contra aquestes actuacions. Però també, i depenent de com es desenvolupi la jornada, es pot emprar per defensar el resultat de l'1-O. En aquest sentit, cal recordar com el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ja va deixar anar el 2013 -quan encara no era al Govern- la idea d'"aturar l'economia espanyola una setmana" com a mesura de pressió a l'Estat. Junqueras, no obstant, va matisar posteriorment que no estava proposant una vaga general.

Publicidad