Cargando...

Moció de censura contra Torra Cs converteix la moció de censura en un acte de precampanya que utilitza per criminalitzar l’independentisme

“És un imperatiu apartar un govern que anima els radicals, que aplaudeix gent que està investigada de terrorisme”, proclama Lorena Roldán, en referència als CDR empresonats. El partit de dretes intenta alimentar un relat de tensió que l’ajudi a millorar les seves males expectatives electorals, amb unes enquestes que li pronostiquen una forta caiguda el proper 10 de novembre.

Publicidad

Lorena Roldán durant el seu discurs de defensa de la moció de censura de Cs contra Torra. EFE / TONI ALBIR

BARCELONA, Actualizado:

Ciutadans ha convertit el debat de la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte de precampanya per a les eleccions espanyoles del 10 de novembre. Amb el Parlament com a escenari, i conscient que la iniciativa no rebria prou suport per tirar endavant, el partit de dretes s’ha dedicat a alimentar el seu particular relat sobre la situació a Catalunya, amb la pretensió de criminalitzar l’independentisme i vincular-lo a la violència, en un clar intent d’evitar previsibles fuites de votants cap al Partit Socialista.

Publicidad

En la presentació de la moció, el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha intentat vincular Torra a la violència, recuperant l’expressió “apreteu” que el president va utilitzar referint-se als CDR i la seva referència a la “via eslovena”. “Torra porta gairebé un any de vulneració dels drets dels catalans, de deteriorament de la convivència”, ha assegurat el dirigent del partit espanyolista, que en la primera al·lusió al PSC ha comentat també “que Torra va acudir a la via eslovena, la via dels morts, per la secessió. Això mereix una reflexió per part del Partit Socialista”. Que Cs donava una gran importància, sobretot mediàtica, a la sessió ho contatava la presència entre el públic dels seus dos principals líders estatals, Albert Rivera i Inés Arrimadas. 

Click to enlarge
A fallback.

En un relat per moments gairebé calcat al que, durant anys i en un context absolutament diferent, feia el PP al País Basc, el president del grup de Cs ha assegurat que “entre la democràcia i la violència, tothom que ens mira escolliria democràcia. Per què el PSC es posa al costat dels que donen suport a la violència? Amb aquesta moció es traca que els demòcrates diguem convivència sí, violència no”. Carrizosa també ha considerat que l’independentisme ni és un moviment cívic, “perquè no neix de la ciutadania, neix de les elits”, ni és pacífic ni tampoc democràtic, ja que segons ell els que s’hi oposen “patim violència de diferents intensitats”. Hem arribat a l'útim esglaó perquè cap govern del País Basc va aplaudir mai algú acusat de terrorisme", ha etzibat el dirigent de la formació taronja.

Roldán: “Cal apartar Torra per treballar per a tots els catalans”

Al seu torn, Lorena Roldán, portaveu estatal de Cs i candidata a la presidència del partit, ha emprat alguns dels hits habituals del partit, com ara que avui es parlaria dels “problemes reals” dels catalans. Per a ella, es tracta de “recuperar el seny i la convivència”, davant una majoria independentista que “expulsa els demòcrates del Parlament per aplaudir presumptes terroristes”. "Avui som aquí ferms en defensa de la democràcia i la llibertat, cosa que està per sobre de les sigles, perquè segueixen (al Govern) al costat dels qui preparen explosius o volen assaltar el Parlament", ha comentat. Per a ella, "aquesta moció pot ser un primer pas per recuperar la convivència i acabar amb la intolerància" i ha deixat clar que "cal apartar el senyor Torra per treballar per a tots els catalans".

Publicidad

“Debat electoralista”

En una breu intervenció entre els discursos de Carrizosa i Roldán, Meritxell Budó ha criticat que “alguns el que volen avui és que assistim a un debat electoralista", ha remarcat abans d'afegir que "això no és un bar ni un plató de televisió, això és el Parlament de Catalunya". Per a la portaveu del Govern, la moció “només busca obtenir rèdits electorals” en un partit en caiguda lliure a les enquestes: “volen obtenir unes hores de faristol per fer insults, amenaces i calúmnies”. Budó també ha recordat que fa menys de dues setmanes, en el debat de política general al Parlament, es va reprovar Roldán pels seu intent de vincular Torra a la violència. “El seu objectiu no és resoldre els problemes reals dels ciutadans, el que realment volen és tapar i amagar el conflicte real que hi ha sobre la taula, que és la relació entre Catalunya i Espanya”, ha conclòs Budó.

Publicidad