Cargando...

El model Barcelona de mercats municipals, cada cop més qüestionat

Plataformes veïnals critiquen el projecte de reforma del mercat de l'Abaceria, a Gràcia, i alerten d'amenaces per al barri en la remodelació del de Sant Antoni.

Publicidad

El mercat de l'Abaceria. AJUNTAMENT DE BARCELONA

BARCELONA, Actualizado:

Barcelona sempre ha estat orgullosa de la seva xarxa de mercats municipals, però el model té algunes ombres. La setmana passada va conèixer-se la data d'inici de la reforma del mercat de l'Abaceria de Barcelona, al barri de Gràcia, que es retarda fins a l'any que ve. Una reforma a la qual s'oposen frontalment part dels veïns del barri, que consideren que és innecessàriament cara i que respon a un model econòmic que troben "obsolet". Una crítica que comparteixen veïns del barri de Sant Antoni, on el mercat està en la fase final de la seva reforma. Tot plegat, mentre el mercat més emblemàtic de la ciutat, el de la Boqueria, és cada cop més terreny acotat per als turistes, fins al punt que l'Ajuntament hi ha hagut d'intervenir.

Publicidad

Una constant en els mercats reformats de Barcelona és la inclusió d'un supermercat, amb l'objectiu de contribuir a pagar les despeses de l'obra, en un model que es va iniciar en temps dels governs del PSC a la ciutat i que va continuar sense canvis durant el mandat del convergent Xavier Trias. En aquest sentit, Garcia s'estranya que l'equip de govern actual segueixi en la mateixa línia, perquè Barcelona en Comú "semblava que apostava, fins i tot en fòrums internacionals, per la sobirania alimentària, el comerç just i l'economia social i solidària". Xavier Caballé, portaveu de la plataforma Fem Sant Antoni, lamenta en aquest sentit que "s'hagi perdut una oportunitat" per "tirar endavant iniciatives d'aquest tipus per primer cop en un mercat municipal".

Click to enlarge
A fallback.

Mentre la plataforma Gràcia cap a on vas? és molt crítica amb com es reforma el mercat de l'Abaceria, els paradistes ho defensen

L'entitat de Gràcia considera que el supermercat projectat, de 750 metres quadrats perjudicarà el comerç de proximitat del barri, a la vegada que rebutja "el model econòmic, laboral i alimentari en què es basa". "Hi ha prou supermercats al voltant", reflexiona Garcia. No ho veuen així els paradistes, que van aprovar amb un 98% de vots a favor el projecte de l'Ajuntament, i que consideren positiva la presència del supermercat. "Volem donar servei a quanta més gent millor", manifesta el portaveu de l'Associació de Venedors del mercat, Geroni Magrans, que vol que "la gent que vingui a comprar al mercat pugui comprar-hi també la llet", i que esgrimeix un estudi dels paradistes que diu que els veïns, "i especialment els joves, volen un súper al mercat per tenir tots els productes a l'abast".

Publicidad

Simulació de com quedarà el reformat mercat gracienc.

"Han deixat morir el mercat"

García també està d'acord que el mercat necessita una reforma, i que s'hauria d'haver fet abans. "No s'ha fet cap intervenció per evitar el deteriorament del mercat", explica. I creu que aquesta "manca d'inversió" ha estat deliberada. "L'Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha deixat morir el mercat per justificar la reforma en els seus termes", opina. En aquest sentit, explica que, en el moment d'inciar-se les converses per a la remodelació, "els paradistes estaven en contra del supermercat", mentre que ara l'accepten.

També els partits han posat pressa al govern municipal. La setmana passada, en la Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament, el grup de CiU va recordar que la reforma estava ja aprovada en l'anterior mandat, i des del PP i C's es va recriminar al govern municipal de BComú que hagi demorat la intervenció per "cedir a les pressions" de les plataformes veïnals i de la CUP. Aquesta darrera formació es va posicionar contra "el súper i el pàrquing" que contempla el projecte. L'equip de govern, per la seva banda, ha justificat el retard pels "terminis de contractació, que són els que són".

Publicidad

Sant Antoni i el turisme

El mercat de Sant Antoni, el més gran de Barcelona, tornarà a obrir les portes el 2018, després d'una llarga restauració del seu espectacular edifici modernista. I el temor de part dels veïns es que l'edifici es converteixi en un pol d'atracció turística, en un barri tradicional que ha experimentat una sobtada explosió turística i d'oci els darrers anys. "El barri ja ha patit un fort impacte del turisme, amb més de 400 pisos turístics il·legals, els preus dels lloguers s'han disparat exponencialment, i estan desapareixent els comerços de proximitat, que se substitueixen per local de restauració", explica Xavier Caballé, portaveu de la plataforma veïnal Fem Sant Antoni. "Tot fa pensar que el nou mercat ho pot agreujar", apunta.

La plataforma veïnal Fem Sant Antoni denuncia que el barri ja pateix una situació de gentrificació que el nou mercat "pot agreujar"

Publicidad

Una percepció que no comparteix l'Ajuntament. "El mercat no agreujarà la gentrificació, en tot cas esdevindrà un espai d'oportunitats", indiquen fonts del consistori. "El mercat activarà tot el comerç del barri, comerç de proximitat", assenyalen, i afegeixen que "aportarà més qualitat de vida" als veïns. "El nou mercat no només és necessari, és urgent per crear ocupació i dinamisme econòmic", conclou l'Ajuntament.

Les obres del mercat de Sant Antoni. AJUNTAMENT DE BARCELONA

Fem Sant Antoni també demana que "es reguli" el funcionament del mercat per evitar una massiva afluència turística. "Les parades han de vendre producte fresc, no han de vendre sucs, com ha passat a la Boqueria, que ja no és un mercat de barri i està ocupada pels turistes", opina Caballé. "No s'hi val a posar uns tamborets i vendre menjar preparat, quan els gastroestabliments entren al mercat tot es distorsiona", alerta.

Publicidad

La Boqueria, un mal exemple

"L'ajuntament ens diu que no ens preocupem, però hem vist el que ha passat en altres mercats", afegeix. Des del consistori, per la seva banda, expliquen que el nou mercat serà "totalment tradicional, amb les parades de sempre", que ara ocupen la carpa provisional. També precisen que el mercat "només tindrà els tres bars que té ara". Des de Gràcia, els paradistes també rebutgen l'oferta destinada a turistes. "Volem un mercat, no un lloc on es vagi a degustar res: per això que se'n vagin al mercat de San Miguel de Madrid", explica Magrans, mentre avisa que no s'ha de seguir "l'exemple de la Boqueria".

Publicidad