Público
Público

Mor Diana Garrigosa de manera sobtada als 76 anys

Esposa de l'expresident de la Generalitat i exalcalde de Barcelona, presidia la Fundació Pasqual Maragall, dedicada a la investigació sobre l'alzheimer, que se li va diagnosticar al polític el 2007. Garrigosa va ser una militant històrica del PSC, fins que el 2006 va estripar-ne el carnet. 

Diana Garrigosa y Pasqual Maragall | Fundació Pasqual Maragall
Diana Garrigosa i Pasqual Maragall | Fundació Pasqual Maragall

PÚBLIC

La presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, ha mort aquest dilluns de manera sobtada, després de patir un infart. Garrigosa era també la dona de l’expresident de la Generalitat i exalcalde de Barcelona i tenia 76 anys. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i màster en Ciències Econòmiques especialitat en Econometria per la New York School for Social Research, va treballar com a professora d'Informàtica a l'Escola Aula de Barcelona i al Centre Ordenador Municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

També va tenir una gran implicació política. Va ser una militant històrica del PSC, però va deixar el carnet el 2006, pocs mesos després que el seu marit abandonés la presidència del Govern.

Després que l’exdirigent polític va anunciar l’octubre de 2007 que patia alzheimer es va constituir la Fundació Pasqual Maragall, que des del primer moment va presidir Garrigosa, que en va esdevenir el rostre visible. En aquest sentit, va ser una veu constant a l’hora de donar a conèixer la malaltia, que afecta milers i milers de persones.

Allau de mostres de condol

La notícia de la mort de Diana Garrigosa ha desencadenat nombroses mostres de condol, encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra, que en una piulada ha dit: "Guardarem un lloc especial de la nostra memòria individual i col·lectiva per a Diana Garrigosa, amb el seu exemple i el seu caràcter, en agraïment a la feina feta. Una abraçada al president Maragall i a la resta de la família i amics". Una altra mostra de record ha estat la de l'expresident Carles Puigdemont, que ha expressat tot el seu "afecte al president Maragall i a la seva família". L'expresident de la Generalitat ha afirmat des de l'exili a Brussel·les que ha estat "testimoni del seu immens treball, generós i incansable, en la lluita contra l'alzheimer".

També el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i molts altres membres d'Esquerra que van compartir Govern amb el president Maragall s'han volgut manifestar a les xarxes. Aragonès ha manifestat el seu condol i "una abraçada ben forta a la família Maragall per la mort de Diana Garrigosa. Descansi en pau". La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, també ha afirmat que Garrigosa era "una gran dona". Es dona la circumstància que el cunyat de Diana Garrigosa i germà de Pasqual Maragall, Ernest Maragall, milita en l'actualitat al partit que presideix Oriol Junqueras i lidera el grup municipal dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona.

Malgrat que Garrigosa va trencar relacions polítiques amb el PSC el 2006 mantenia moltes amistats en la família socialista, que també s'ha mostrat compungida per la notícia i, per exemple, ha mostrat el seu condol la delegada del govern estatal a Catalunya, Teresa Cunillera, que s'ha pronunciat "colpida" i ha enviat l'"escalf" a familiars i amics. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta ha dit: "Lamentem profundament la mort de Diana Garrigosa i traslladem el nostre condol a la seva família i amics. Que la terra li sigui lleu. Muere Diana Garrigosa, la esposa de Pasqual Maragall".

Twitter i altres xarxes socials s'han omplert de mostres de condol. Com ara l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha dit "ningú esperava aquest adéu sobtat a Diana Garrigosa. Forta, discreta i lluitadora contra l’alzheimer. Una gran dona de BCN per mèrits propis. El meu condol a la seva família i molt especialment al M.H. P. Maragall. La terra et sigui lleu, estimada Diana". O la diputada al Congrés per Junts per Catalunya Laura Borràs, que ha qualificat el fet de "trista notícia" i ha transmès el condol a la família. Entre moltes altres mostres d'afecte cap a la família Maragall-Garrigosa.