Público
Público

Ha mort Paco Camarasa, el llibreter de 'Negra i criminal' 

Va ser comissari del festival internacional BCNegra durant dotze anys. Quan va tancar la llegendària llibreria que havia fundat amb Montse Clavé va deixar clar que marxaven contents: "Hem fet el que tocava fer, és a dir, de bons llibreters, amb bons llibres. Ens han fallat els consumidors, però no podem lluitar contra la comoditat i la falta de curiositat". 

Paco Camarasa  / EFE

EFE

El llibreter Paco Camarasa, que va impulsar la novel·la negra a Barcelona amb la seva llegendària llibreria Negra i Criminal i com a comissari durant dotze anys del festival BCNegra, ha mort als 68 anys, segons han indicat a Efe fonts del seu entorn.

Camarasa, nascut a València eL 1950, va rebre al novembre passat la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de mans de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en reconeixement a la seva contribució a la vida literària de Barcelona, on va desenvolupar la seva carrera professional per transmetre la seva passió per la novel·la negra.

Amb una àmplia trajectòria com a llibreter i especialista en novel·la negra, Camarasa va expressar el passat 21 de novembre, després de rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, la seva estima per Barcelona, ciutat que va definir com a "creativa, avantguardista i culturalment desbordant".

Camarasa va fundar en 2002 amb Montse Clavé la llibreria especialitzada Negra i Criminal, que va estar oberta al barri de la Barceloneta durant tretze anys, fins a tancar en 2015.

La seva passió per la novel·la negra també el va portar a exercir durant dotze anys com a comissari del festival internacional BCNegra, fins l'any passat, quan va passar el relleu a l'escriptor Carlos Zanón.

En 2016, Camarasa va presentar Sang en els prestatges, un atles divulgatiu en el qual va traçar, de la A a la Z, la història de la novel·la negra, amb els seus grans noms, les seves aportacions i les diferències per països i cultures.

En tancar la llegendària Negra i Criminal, Camarasa va deixar clar que ell i Clavé marxaven contents: "Hem fet el que tocava fer, és a dir, de bons llibreters, amb bons llibres. Ens han fallat els consumidors, però no podem lluitar contra la comoditat i la falta de curiositat de la gent".

La seva passió per la lectura també la va deixar palesa davant Ada Colau, després de rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, quan va assegurar que la creació literària era "la droga més addictiva": "He pogut deixar de fumar, però mai deixar de llegir".

"Es pot viure sense llegir novel·la negra, però la veritat és que es viu molt pitjor", va dir també poc abans d’acceptar el guardó.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?