Cargando...

Noelia Bail i Celia Cánovas, les dues aspirants a liderar Podem unides pel rebuig a la candidatura de Domènech

La primera va formar de l'executiva d'Albano Dante Fachín i la segona és senadora per Tarragona. Ambdues advoquen per reforçar el paper de les bases de Podem i defensen l'autonomia local, però també discrepen en d'altres qüestions. Detallen quines són les seves propostes. Dijous arrenca el període de votació per escollir la nova cúpula del partit lila, que s'allargarà fins dilluns dia 9.

Publicidad

Les candidates a la secretaria general de Podem Noelia Bail i Celia Cánovas

barcelona, Actualizado:

D'aquí poc més d'una setmana se sabrà el nom del nou secretari general de Podem, que sortirà de la terna formada per Xavier Domènech, Noelia Bail i Celia Cánovas. Les votacions per escollir la direcció del partit, regit per una gestora des que el passat 6 de novembre va dimitir el darrer secretari general, Albano Dante Fachín, arrenquen dijous i culminaran el proper dilluns, dia 9. Totes les travesses situen Domènech com a principal favorit, tant per la seva projecció mediàtica –és el coordinador general de Catalunya en Comú i alhora el president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem– com pel suport explícit que ha rebut de part del líder estatal de la formació lila, Pablo Iglesias. Les seves rivals, que comparteixen les crítiques a la candidatura de Domènech –Amb tu, més Podem– fonamentalment perquè ja lidera un altre partit, admeten que parteixen d'una posició desigual i de menor visibilitat, però no descarten res. Al cap i a la fi, són els 56.000 inscrits al partit els que decidiran.

Publicidad

Les candidatures de Bail, que encapçala la llista Som Podem, i Cánovas, que es presenta amb la llista A les places, Podem, tenen elements en comú, com ara la voluntat de potenciar els cercles –les agrupacions locals del partit–, però també factors que les allunyen, i no s'han plantejat unir forces. Noelia Bail, de 40 anys, és llicenciada en Dret, Ciències Polítiques i màster en temes d'igualtat de gènere. Va formar part de la direcció que encapçalava Albano Dante Fachín, com a secretària de feminismes i coordinació interna. Celia Canóvas, que en té 52 anys, és advocada i senadora per la província de Tarragona des de les eleccions de desembre de 2015. Públic desgrana les seves propostes després d'entrevistar-les per telèfon.

Click to enlarge
A fallback.

Voluntat compartida de potenciar els cercles

Després del seu pas per l'anterior direcció, Bail afirma conèixer a fons l'organització i, per tant, els punts forts i els punts febles que té. Òbviament els febles són els que es planteja millorar i són qüestions com la implantació territorial, la "formació dels quadres" interns i la necessitat de poder debatre "de manera calmada" els grans punts programàtics, una qüestió que considera no s'ha pogut abordar bé com a conseqüència de la successió de convocatòries electorals a Catalunya. Com a punts forts, destaca el fet de ser un partit "fruit d'una part del 15-M", que té un plantejament "rupturista", advoca per un "canvi social profund" i intenta trencar "amb el règim del 78". També el defineix com a partit "feminista".

Crítiques al possible doble lideratge de Domènech

Tant la candidata de Som Podem com la d'A les places, Podem són molt crítiques amb la decisió de Xavier Domènech d'optar al lideratge de Podem. De fet, Cánovas n'ha impugnat la candidatura en considerar que "infringeix" el reglament d'incompatibilitats de la formació. La comissió de garanties de Podem va donar-li la raó i, per tant, va anul·lar la candidatura de Domènech, però posteriorment la comissió de garanties estatal de Podemos va esmenar la decisió i es manté la llista Amb tu, més Podem. Cánovas també lamenta el "vistiplau" que Domènech va rebre de Pablo Iglesias. La senadora tem que Podem es debiliti si el candidat oficialista s'imposa i dóna per fet que si això passa "es fusionarà amb Catalunya en Comú". "Ell és el coordinador d'aquest partit, dubto que opti per cap altra opció", conclou.

Publicidad

"Si realment s'aposta per fer un Podem fort, t'has de centrar en quina organització has de treballar. Fa uns mesos Domènech deia que no permetria una coalició [de Catalunya en Comú] amb Podem Catalunya, perquè el seu projecte era un partit únic, i ara diu que aposta per un Podem fort. Però veient els documents de la seva candidatura, crec que més aviat aposta per una dissolució de Podem" dins els Comuns, reflexiona Noelia Bail. La candidata, en canvi, defensa mantenir l'autonomia del partit.

Relació amb Catalunya en Comú

Les dues candidates defensen que Podem no s'integri a Catalunya en Comú, que durant l'abril celebra una assemblea organitzativa, però sí que són partidàries de mantenir-hi una estreta relació que faci possibles repetir les coalicions electorals. "Sempre hem defensat un espai ampli, una unió d'esquerres, però no una dissolució dels partits. Defensem una coalició o federació de partits. Volem que Podem mantingui la seva veu, perquè també representem un electorat concret, i si desapareixem el deixem sense veu", comenta Bail.

Publicidad

Com abordaran les eleccions municipals?

A les eleccions municipals del 2015 Podem tot just feia les seves primeres passes a Catalunya i, com a la resta de l'Estat espanyol, no va presentar-se amb les seves sigles als comicis. Les seves bases, però, van concórrer-hi en molts municipis, ja sigui sota la fórmula d'agrupació d'electors o formant part de confluències diverses, moltes amb el futur espai dels Comuns i algunes amb la CUP. Quin és el plantejament de cara l'any vinent? Celia Cánovas explica que si ella es converteix en la secretaria general del partit, defensarà "l'autonomia municipal" dels cercles perquè decideixen com participar-hi, perquè al cap i a la fi "són els que saben com funcionen les coses a nivell local". Òbviament, però, les aliances se cenyirien a formacions "d'esquerra". "Seria un error imposar els pactes des de alt", reitera. Noelia Bail defensa també aquesta autonomia municipal per articular, si es vol, "espais amplis d'esquerres per guanyar". Alhora, però, també defensa que si a nivell municipal es decideix es pugui concórrer únicament sota les sigles de Podem.

La qüestió nacional

Bail i Cánovas mostren més diferències en la qüestió nacional. La primera, tot i certs matisos, no veu amb mals ulls la proposta que fa uns dies va fer Xavier Domènech al Parlament de formar un govern "transversal", i recorda que aquesta va ser una proposta que en la seva etapa a la direcció va formular Podem. Ara bé, considera que una decisió d'aquest tipus s'hauria de consultar a les bases i en qualsevol cas, posa l'accent que un hipotètic govern d'aquest tipus "viri cap a la Catalunya social". Som Podem ha plantejat deu mesures per un possible executiu d'aquest tipus, com ara destinar tots els habitatges de titularitat pública a lloguer social, augmentar el pressupost en educació fins al 6% del PIB i acabar amb els concerts amb les escoles que segreguen [una mesura que ja sortia en el document de treball de JxCat, ERC i la CUP], reduir les taxes universitàries, l'aplicació immediata de la renda garantida de ciutadania o el compromís de no renovar les concessions de les autopistes AP-7, AP-2, C-32 i C-33 que conclouen el 31 de desembre de 2019.

Publicidad

Sense plantejar-se una aliança

Tenint en compte les teòriques dificultats per plantar batalla a la llista de Xavier Domènech, què ha impedit una aliança entre Bail i Cánovas? La realitat és que les dues confessen a Públic que no han plantejat cap acord previ. Bail directament recorda que la seva rival és senadora per Tarragona i "m'agradaria saber quantes vegades s'ha reunit amb els cercles per donar explicacions de la seva feina i s'hi s'ha fiscalitzat la seva tasca política". Cánovas comenta que "Bail estava a l'executiva d'Albano Dante Fachín i això ja demostra quines polítiques va seguir i jo no les vull. Vaig ser molt crítica amb l'Albano [Dante Fachín] i, per tant, tinc les meves reticències. Ara, si surto escollida seré la primera a estendre la mà a totes les idees que hi hagi a Podem".

Publicidad