Público
Público

Nou rècord en l'augment dels preus a Catalunya amb un increment de l'IPC del 10,3% al juliol 

La xifra supera, per primer cop, la barrera dels dos dígits i s'ha enfilat sis dècimes respecte al juny. Al conjunt de l'Estat la inflació s'enfila fins al 10,8%, la taxa més alta des del setembre del 1984

31/12/2021 - Interior d'un supermercat, el desembre de 2021.
Interior d'un supermercat, el desembre de 2021. ACN

L'IPC a Catalunya continua creixent a un ritme rècord i s'ha situat en el 10,3% al juliol, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra supera, per primer cop, la barrera dels dos dígits i marca, de nou, un màxim des que es tenen registres per comunitats autònomes –el 2002-. Al juny la inflació va situar-se en el 9,7% de manera que enguany s'ha enfilat sis dècimes més.

L'increment ha estat impulsat, sobretot, per l'electricitat, el gas i els combustibles. El preu dels aliments ha pujat un 11,9% respecte l'any passat. En canvi, la inflació va caure un 0,1% en l'indicador mensual en comparació amb el juny a Catalunya, una reducció inferior a la mitjana espanyola, del 0,3%.

En la cistella de la compra, els menjar que més ha pujat de preu han sigut l'oli (+27,5%), la llet (+22,9%), els cereals (+20,5%), la carn d'oví (13%) i el cafè, la fruita (+12,6) i cafè (+11,4%). La inflació ha pujat especialment en els serveis d'allotjaments (+27,4%) i en els paquets turístics (+17,9%), en el primer estiu sense restriccions.

En la comparativa anual, al conjunt de l'Estat la inflació al juliol s'ha enfilat fins al 10,8%, la taxa més alta des del setembre del 1984, és a dir, dels darrers 38 anys. La xifra coincideix amb l'indicador avançat que va publicar l'INE a finals de mes i és sis dècimes més elevada que la registrada al juny. Amb tot, encadena dos mesos consecutius per sobre dels dos dígits.

Els béns que més s'han encarit a nivell estatal han estat l'electricitat, el gas i els aliments. En canvi, el transport, amb una taxa del 16,2%, ha registrat gairebé tres punts menys que al juny derivat del descens del preu dels carburants.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, ha augmentat sis dècimes a nivell estatal, fins al 6,1%. Es tracta de la taxa més elevada des del gener de 1993 i situa la seva diferència amb l'IPC general en més de 4,5 punts.

Per comunitats, la taxa anual de l'IPC ha pujat a tots els territoris. Els majors increments s'han donat a Navarra, La Rioja, Canàries, Extremadura i el País Basc.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?