Público
Público

ELECCIONS 21-D Oriol Junqueras assenyala Marta Rovira com a futura presidenta de la Generalitat

El vicepresident de la Generalitat demana a la militància d'Esquerra Republicana de Catalunya que faci confiança a l'actual número dos del partit. En una nova carta des de la presó, el líder d'ERC manifesta la seva lleialtat al president Puigdemont, de qui diu que també és "el nostre candidat" i fa una crida a "teixir complicitats" amb els Comuns

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb Marta Rovira  i altres dirigents d'ERC en reunió del seu Consell Nacional l EFE/Andreu Dalmau

PÚBLIC I AGÈNCIES

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet arribar des de la presó d'Estremera una carta a la militància en la qual tendeix la mà a l'espai dels Comuns, amb els qui proposa "teixir complicitats", i suggereix el seu suport al fet que Marta Rovira arribi a convertir-se en la propera presidenta de la Generalitat.

Junqueras reconeix que el Govern ha comès "errors", però afirma que al llarg de la legislatura han aconseguit "sumar noves complicitats, nous aliats no necessàriament independentistes, però sí inequívocament  demòcrates".

El vicepresident de la Generalitat admet haver-se equivocat per "ingenus". "Vam creure que l'Estat mai s'atreviria a aplicar aquests nivells de repressió. O que la Unió Europea no permetria que el Govern del PP, en nom de la unitat d'Espanya, tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes".

No obstant això, el vicepresident del Govern català posa en valor el fet que l'1-O finalment es va poder "votar" i destaca el paper jugat per la secretària general d'ERC, Marta Rovira -que menys de 24 hores abans s'havia reunit amb el president Puigdemont a Brussel·les, per acordar un "front comú"-, ja que "poques persones", diu, "van remar tant i van esbrossar el camí".

"Donem-li confiança sempre, l'ha guanyada com ningú. Sempre empenyent, resolent dificultats i superant tot tipus d'obstacles; sense ella no hauria estat possible", afegeix.

A Junqueras, ERC no li fa "sofrir" perquè "no podria estar en millors mans", en al·lusió a Rovira: "Va sent hora que en aquest país una dona estigui al capdavant, una dona que mai es rendeix, amb una determinació i un convenciment inigualables, assenyada i audaç alhora, tossuda i obstinada però també dialogant i pactista. Tots al seu costat, no la deixem mai sola. República té nom de dona".

En el mateix escrit però, el líder d'ERC manifesta la seva lleialtat al president Puigdemont. "Cal dir alt i clar, que en aquestes eleccions, el nostre candidat també és el president legítim Carles Puigdemont, i el conjunt del govern, tots i cadascun dels consellers, tant els que són a Brussel·les com els que som a la presó".

Tot i recalcar que Puigdemont és també el seu candidat, a ERC són conscients que és gairebé impossible que sigui investit president després de les eleccions, per la senzilla raó que es descarta -si no hi ha un canvi radical des de l'Estat que ara per ara no s'espera- que pugui desplaçar-se des de Brussel·les per participar en la sessió d'investidura. També complex, però menys impossible, seria que ho fessin els consellers empresonats, començant pel propi Junqueras.