Cargando...

El paranimf de la Universitat de Barcelona es converteix en un "crit de resistència" dels polítics i presos catalans

Foreign Friends of Catalonia ha organitzat aquest dimarts un acte amb la presència de ponents internacionals en suport als dirigents catalans a la presó o perseguits per la justícia espanyola. Hi han participat el periodista turc Can Dündar i el jurista Jaume Alonso Cuevillas, entre d’altres.

Publicidad

El paranimf de la Universitat de Barcelona s'ha omplert en l'acte organitzat per Foreing Friends of Catalonia i el Col·lectiu Clínic per la Democràcia. ÀNGEL FERRERO

BARCELONA, Actualizado:

El paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) a l’Hospital Clínic s’ha omplert aquesta tarda per a l’acte "Catalunya al món", organitzat per l’associació Foreign Friends of Catalonia –una organització internacional que es dedica a l’anomenada la diplomàcia de proximitat i dona suport a l’exercici del dret d’autodeterminació a Catalunya– i el Col·lectiu Clínic per la Democràcia. A l’acte també hi eren Marcela Topor, l’esposa de Carles Puigdemont; Bernat Pegueroles, el marit de Carme Forcadell; Txell Bonet, l’esposa del president d’Òmnium Cultura, Jordi Cuixat; i Laura Masvidal, l’esposa de Joaquim Forn, entre d’altres familiars de presos. També hi havia Andrej Hunko, diputat de Die Linke.

Publicidad

A continuació ha parlat Rossella Selmini, sociòloga i vicepresidenta de Foreign Friends, que ha parlat de la situació a Itàlia i de les restriccions legals i l’ús de la llei com, per exemple, considerar els comentaris crítics amb la policia com a "crims d’odi". L’ha seguit Dominique Noguères, advocada en drets humans i observadora del referèndum de l’1-O, que ha comentat els obstacles que els advocats troben al judici als responsables de la consulta a Madrid.

Click to enlarge
A fallback.

Espanya, "una democràcia de pladur"

El jurista i ara diputat al Congrés de Junts per Catalunya Jaume Alonso Cuevillas ha estat l’últim en agafar el micròfon i ha agraït a Foreign Friends of Catalonia la seva feina a l’inici de la seva intervenció. Després s’ha posat, com acostuma a passar, el públic a la butxaca amb la seva mescla d’humor i exposició pedagògica quan ha volgut respondre alguns "tòpics". "La llei no està per sobre de la democràcia", ha reblat abans d’agregar que "la llei d’un estat concret no pot estar per sobre de la legislació internacional". "Una cosa és la llei i una altra és l’aplicació de la llei", ha continuat, "el problema d’Espanya no el tenim amb la llei o la Constitució, que és suficientment ambigua com per fer una cosa o l’altra, sinó que el problema el tenim amb aquests guardians de la Constitució".

"Sobre el paper Espanya té alguna de les legislacions més garantistes d’Europa", ha seguit, "el problema és que no s’aplica". Per això, ha indicat, "Espanya és una democràcia de pladur, una democràcia de cartró pedra". En aquest sentit, Cuevillas creu que Espanya "és molt pitjor que Turquia, que com a mínim no se n’amaga". "Tots els poders de l’estat s’han conjurat per posar com a valor màxim de l’ordenament la unitat d’Espanya", ha denunciat.

Publicidad