Público
Público

El Parlament reprova finalment el rei, a proposta dels Comuns

La cambra aprova una proposta de resolució de Catalunya en Comú-Podem que "condemna" el paper de Felip VI en el "conflicte català" i la seva "justificació de la violència" policial l'1 d'octubre i demana l'abolició de la monarquia. Els Comuns havien votat fa només dies contra la reprovació del monarca, en una moció que també incloïa implementar la República

Votació al ple del Parlament aquest dijous. EN primer terme, les diputades de Catalunya en Comú-Podem Jéssica Albiach i Elisenda Alemany. / Parlament de Catalunya.

públic

 A la segona va la vençuda. El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució del grup de Catalunya en Comú Podem que "rebutja i condemna el posicionament" del rei Felip VI en el "conflicte català", a més de la seva "justificació de la violència" dels cossos policials estatals en la jornada del referèndum de l1-O, al·ludint al missatge televisat de Felip VI dos dies després. 

La proposta de resolució també "referma el compromís" de la cambra amb els "valors republicans" i "aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". El text s'ha aprovat amb el vot a favor de Catalunya en Comú-Podem i les formacions independentistes: JxCat, ERC i la CUP, mentre que Cs, PSC i PP hi han votat en contra.

Es dóna el cas que els Comuns havien fet fracassar, només dos dies abans, una proposta de resolució que també demanava reprovar el monarca. La proposta l'havia presentat JxCat, i Catalunya en Comú-Podem hi va votar en contra perquè també incloïa un punt inequívocament independentista, quan demanava "assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya". La decisió dels Comuns de votar-hi en contra va ser resposta amb fortes crítiques des de part de l'independentisme. 

A més de rebutjar les accions de Felip VI, el text aprovat aquest dijous reprova igualment "els actes repressius contra la ciutadania" i les "amenaces" d'aplicar el 155 o d'il·legalitzar partits polítics catalans, la "judicialització de la política" i la "violència exercida contra drets fonamentals". En aquest cas, la resolució no especifica contra qui va dirigida aquesta reprovació.