Cargando...

ELECCIONS 21D Pérez Royo: "La sort d'Espanya es juga a Catalunya"

L'eventual reforma constitucional i els efectes de l'aplicació de l'article 155 sobre els drets de la ciutadania ocupen bona part dels discursos en el segon dia de campanya pel 21D. El que per uns  equival a un Estat d'excepció per altres, reticents als canvis, representa una garantia de normalitat 

Publicidad

Gerardo Pisarello, Teresa Rodríguez, Xavier Domènech i Javier Pérez Royo en un acte de Catalunya en Comú-Podem

BARCELONA, Actualizado:

"Estem en un moment dramàtic", "avui és un dia trist". Son paraules del constitucionalista  Javier Pérez Royo, a Barcelona, per explicar que aquest dimecres 6 de desembre, dia de la Constitució, s'ha celebrat per primera vegada sota estat d'excepció.

Publicidad

"La sort d'Espanya es juga a Catalunya", "per a l'esquerra espanyola el que passi aquí és importantíssim", "és possible que ens trobem en un procés d'esterilització del dret a l'autonomia", ha dit el catedràtric, que ha lamentat que "el PSOE s'hagi ficat en un terreny que no és el seu".

Click to enlarge
A fallback.

"Estat d'excepció" ha estat també l'expressió utilitzada per la líder andalusa per parlar de la concepció que té el PP de l'Estat de dret.

Teresa Rodríguez: "No es pot parlar de relacions entre pobles sobre la base de la imposició"

Publicidad

Ha assenyalat que la repressió que l'Estat espanyol ha practicat a Catalunya no es pot pensar que s'hagi fet en nom de persones com ella i ha posat especial interès en deixar-ho clar. "Necessitava venir a Barcelona per dir que tot el que us han fet no ha estat en el meu nom", ha manifestat, per defensar a continuació que quan es parli de reforma constitucional caldrà tenir present que "no es pot parlar de relacions entre pobles sobre la base de la imposició", encara que també caldrà fer-ho sobre molts més aspectes que el del títol vuitè.

I Xavier Domènech, que ha recordat la conjuntura política i social prèvia a l'aprovació de la Constitució del 78 -lluites per ajuntaments democràtics, amnistia, vagues generals-, també s'ha pronunciat en favor "d'un nou marc constituent, tant a Catalunya com a Espanya", però ha recordat que el restabliment de la Generalitat es va realitzar a través d'un "pacte bilateral". La bilateralitat, segons ell, "és fonamental per a la construcció de la democràcia".

Publicidad

Rebaixar expectatives

Els defensors del règim del 78 també s'han referit a la possible reforma constitucional, però per rebaixar expectatives.

Els dirigents de C's acostumen a demanar mesures per a la recentralització de l'Administració de l'Estat i han aprofitat l'aniversari de la Constitució per dir que "ara més que mai cal aplicar-la", com s'ha demostrat segons ells amb l'aplicació de l'article 155. Es tractaria "de reformar-la, no de destruir-la", ha declarat la seva candidata Inés Arrimadas.
 
I el dirigent del PP Xavier García Albiol el que ha fet és demanar que el govern que es formi després del 21 de desembre doni continuïtat al respecte de la Constitució a Catalunya que ha suposat l'aplicació de l'article 155, que segons ells ha portat "normalitat, tranquil·litat i confiança". 

Publicidad

Ho ha dit  poc abans de participar en una manifestació convocada pel moviment "Espanya i catalans" per commemorar el 39 aniversari de la Constitució, que ha congregat a milers de persones al centre de Barcelona.

Publicidad