Público
Público

El ple del Parlament arrenca el debat final sobre els pressupostos, que s'aprovaran amb el suport de la CUP

Hi ha una dotzena d'esmenes a la disposició que preveu el finançament del referèndum d'independència, considerada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries. 

Imatge d'un ple del Parlament. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

El projecte de pressupostos pel 2017 de la Generalitat de Catalunya s'aprovarà aquest dimecres gràcies als vots dels diputats de Junts pel Sí (JxSí) i de dos dels parlamentaris de la CUP. El debat pressupostari arrenca aquest dimarts i un dels punts d'interès són les 12 esmenes presentades a la disposició que preveu el finançament del referèndum i que va ser declarada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE), un organisme consultiu de la Generalitat.

Aquestes esmenes van des de la supressió de qualsevol referència al referèndum fins a la previsió d'un referèndum unilateral
. El redactat que el CGE veu inconstitucional diu que "el Govern, dins de les possibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per afrontar el procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent al moment que es convoqui".

Una de les 12 esmenes al referèndum la va presentar la CUP abans del dictamen del CGE per eliminar la referència a la legalitat vigent i celebrar un referèndum passi el que passi al marge de la legalitat espanyola: JxSí ja ha anunciat que votarà a favor i s'aprovarà. Les altres esmenes anteriors al dictamen són de Cs, PSC i el PP, que exigeixen la supressió de tota la disposició que es refereix al referèndum.

Després del dictamen del CGE es va obrir un nou període d'esmenes i se'n van presentar quatre més que també es votaran en el ple: dos d'elles van ser d'Cs i el PSC, que van tornar a demanar la supressió. Les altres dues són una de JxSí, que proposa mantenir la polèmica disposició però afegint una referència al referèndum pactat, i una altra de Catalunya Sí Que es Pot que demana modificar el text inicial per defensar una iniciativa legal, acordada i amb garanties. JxSí vol que la confluència d'esquerres doni suport a la seva esmena i viceversa, però no hi ha acord encara en les negociacions.

Al marge de les 12 esmenes a la disposició del referèndum, els comptes arriben al ple amb un total de 1.122 esmenes sectorials: 95 d'Cs, 396 del PSC, 184 de CSQEP, 377 del PP i 70 de la CUP. A més, la llei d'impostos i mesures fiscals que acompanya als Pressupostos, que no es votarà fins al dijous, compta amb 712 esmenes, de les quals sis són de JxSí, 75 d'Cs, 317 del PSC, 133 de SíQueEsPot, 113 del PP i 68 de la CUP: a diferència dels comptes principals, el CGE va dictaminar que la llei d'acompanyament és íntegrament constitucional.