Público
Público

El preu de l'habitatge de lloguer puja mentre que els nous contractes continuen en descens

Els cost s'ha incrementat a tot Catalunya, tot i que per sota de l'IPC. La signatura de nous contractes continua la tendència a la baixa i se situa per sota dels nivells pre-pandèmics de 2019. El Sindicat de Llogaters irromp a un acte de la ministra de Transports per reclamar la regulació dels arrendaments

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, i la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano.
La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, i la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano. Eli Don / ACN

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Drets Socials, ha fet públiques les dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2022.

El nombre de contractes signats entre els mesos de gener i juny de 2022 continua en descens, essent d’un 11,2% menys que el 2021. Els anys 2020 i 2021 van està marcats per la pandèmia que va provocar unes dinàmiques de mercat totalment extraordinàries. No obstant això, si ho comparem amb l’any 2019 (pre-Covid)la caiguda de contractes continua essent del 7,5%.

El Departament de Drets Socials ha publicat les dades sobre l’evolució del mercat de lloguer a Catalunya del segon trimestre de 2022 Són dades obtingudes a partir de les fiances dipositades a l’INCASOL, i que reflecteixen les operacions efectivament formalitzades.

Pel que fa a la renda mensual, en el segon trimestre de 2022 s’ha situat en 759.91 euros mensuals, que ha representat un increment interanual d’un 6,6%, encara per sota de la inflació que, aquest trimestre, ha estat d’un 9,1%. La renda mensual del conjunt de l’any (de gener a juny) és de 748,86 €/mes, un 5% més que el 2021.

La caiguda de l’activitat del mercat és generalitzada a tot el territori

A Barcelona ciutat el nombre de contractes ha baixat un 17%, a l’Àrea metropolitana (sense Barcelona) un 9,3%, a la resta de municipis de l’Àmbit metropolità ha caigut un 8,5% i a la resta de Catalunya un 7,6%.

En canvi les rendes mensuals, encara que s’incrementen a tot Catalunya, no segueixen la mateixa pauta territorial. A Barcelona ciutat és on creixen més els preus, un 10,3% durant el segon trimestre (un 8,4% si considerem la mitjana de gener a juny), seguit de la resta de Catalunya amb uns increments d’un 8,4% el segon trimestre i el 5,9% el conjunt de l’any.

Barcelona ciutat

Aquesta dinàmica de caiguda del mercat i preus creixents es reflecteix també a Barcelona ciutat.

De gener a juny s’han registrat 23.670 contractes, un 17% menys que l’any 2021 (un 6.4% menys que gener-juny de 2019, pre-COVID).

Pel que fa a la renda mensual, en el segon trimestre s’ha situat en 996.56 euros mensuals, que ha representat un increment interanual d’un 10,3%, i en aquest cas 1,2 punts per sobre de la inflació que, aquest trimestre, ha estat d’un 9,1%.

La renda mensual del conjunt de l’any és de 980.45 euros mensuals, un 8,4% més que el 2021.

Protesta del Sindicat de Llogateres amb la ministra

D'altra banda, el Sindicat de Llogateres i Llogaters ha irromput en un acte de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, a l'estació de Sants de Barcelona per reclamar un decret d'urgència per regular els lloguers i acabar amb les pujades de preu abusives, en un context d'inflació rècord. Diversos membres de l'organització han intentat entrar a la carpa on l'ex alcaldessa de Gavà estava presentant l'ampliació de l'estació barcelonina al crit de ''Reguleu els lloguers'. Els cossos de seguretat a l'entrada de la carpa han impedit l'entrada dels activistes, que s'han quedat fora i han parlat amb Sánchez en acabar l'acte.​

¿Te ha resultado interesante esta noticia?