Público
Público

PSOE, ERC i Junts ultimen les primeres negociacions per l'arrencada d'“un nou temps” després de la investidura

Els negociadors socialistes preparen amb els de Junts i ERC les primeres trobades de treball de la legislatura, que serien imminents i amb verificadors internacionals, i algunes es faran a Brussel·les i Ginebra per facilitar la participació de Puigdemont

Míriam Nogueras, portaveu de Junts per Catalunya, durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez. Javier Barbancho/ACN

Ferran Espada


Amb la investidura de Pedro Sánchez d'aquest dijous, que donarà pas a la presa de possessió com a president del Govern espanyol i a la conformació del nou Executiu de coalició, es posa a caminar la nova legislatura que s'entreveu com una de les més complexes de la democràcia. Completar la tramitació i l'aplicació posterior de la llei d'amnistia serà un dels objectius més urgents al Congrés dels Diputats, però també hi ha pressa per part de l'independentisme català per començar a parlar del desenvolupament de tots els acords signats.

Uns acords que haurien d'obrir –en les relacions entre el PSOE i l'independentisme i potser també entre Catalunya i l'Estat– "un nou temps" en paraules de Pedro Sánchez; “una nova etapa inèdita”, en les de Carles Puigdemont; o "la fase resolutiva del conflicte" segons el president d'Esquerra, Oriol Junqueras.

Ultimant els detalls per a les primeres trobades

És per això que els negociadors socialistes preparen amb els de Junts i ERC els detalls de les primeres trobades de feina de la legislatura que serien imminents i algunes es realitzaran a Brussel·les i Ginebra, amb verificadors internacionals, per facilitar la participació de Puigdemont i de Marta Rovira.

Tot i que s'apunta que la negociació podria començar aquesta mateixa setmana que ve, les fonts de Junts consultades no han confirmat aquesta previsió, encara que sí que admeten que haurien de ser durant el que queda del mes de novembre, tal com l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont , va acordar amb el secretari general del PSOE, Santos Cerdán. La qual cosa suposa que si es compleix el que s'ha establert la primera trobada després de la investidura s'hauria de produir en qüestió de dies més que de setmanes.

Pel que fa als continguts, fonts de Junts asseguren que des de la primera reunió es desplegarà un ampli ventall de possibles temes a negociar amb molta feina a sobre de la taula. Però des de la part socialista es mostren més cauts i asseguren que “hi ha molta feina per fer però cal anar pas a pas”.

Esquerra prepara la negociació en múltiples fòrums

Per la seva banda, a Esquerra no confirmen un calendari previ però admeten que estan en fase de “preparatius”, tant pel que fa a “l'espai de negociació” entre el PSOE i ERC com al de la Taula de Diàleg, Negociació i Acord entre el Govern espanyol i el Govern de la Generalitat que també preveuen reactivar en setmanes per reprendre les feines de la legislatura passada. "Ara centrats en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat", asseguren fonts de la direcció republicana. Sense oblidar la tanda de negociacions que s'obriran al fòrum més institucional -en el marc de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat- amb temes tan rellevants com el traspàs integral de Rodalies acordat de forma progressiva, el finançament o altres temes relacionats amb els Mossos i altres àmbits del Govern.

Les fonts de Junts consultades també indiquen que les reunions amb el PSOE es faran amb discreció i “només es comunicaran els acords”. Un sistema de blindatge de les negociacions que ja va aplicar també ERC al procés de la Taula de Diàleg la legislatura passada i que els republicans asseguren que tenen previst mantenir. Pel que fa al format i ubicació, tant des de Junts com des d'Esquerra, plantegen reunions amb diversos grups negociadors en funció de les temàtiques.

Les trobades es faran tant a Madrid com a Barcelona, però també es preveu que alguns d'aquests contactes es traslladin a Brussel·les i Ginebra per permetre la participació respectivament de Carles Puigdemont i de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, quan es requereixi. Cal recordar que el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, va tancar l'acord amb Junts a Brussel·les.

Verificació internacional de les negociacions

I per altra banda, les negociacions del PSOE, tant amb Junts com amb ERC, seran supervisades per un verificador d'àmbit internacional. En el cas d'Esquerra ja s'han plantejat noms de fundacions internacionals expertes en resolució de conflictes i se n'està tramitant l'elecció d'una. I al de Junts, l'acord estableix “un mecanisme entre les dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords a què s'arribi”.

Fonts de Junts i d'Esquerra descarten que estigui prevista cap reunió conjunta amb el PSOE. “Aquest espai de negociació respon als acords que com a partit hem establert amb el PSOE”, asseguren des de Junts. Per part seva, ERC certifica aquest punt però insisteix en la necessitat de coordinació amb Junts: “No ens cansarem de defensar que, davant del PSOE, treballar junts donaria molts més rèdits per a Catalunya”, assegura la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans. Pel que fa als socialistes, es mantenen al marge d'aquest debat, però un membre de la direcció del PSC admet que encara que la divisió de l'independentisme i la negociació per separat pugui semblar beneficiós per al PSOE, “la pugna entre l'independentisme dificulta la negociació” . Els socialistes aposten per “la més absoluta discreció”.

De l'andana de la investidura al tren de la legislatura

L'independentisme ha escenificat al debat d'investidura la complexitat de la legislatura que s'obre. I tant ERC com Junts la supediten a un canvi real i no cosmètic del Govern espanyol per afrontar la plurinacionalitat de l'Estat i la resolució del conflicte polític. De moment han donat un vot de confiança, o més aviat 14, perquè Pedro Sánchez pugui obrir aquest “nou temps”. Però els dirigents dels dos grans partits de l'independentisme català van rebre el discurs del ja president investit amb moltes reticències. "Sabem que al PSOE se l'obliga a fer les coses" assegura un membre de la direcció republicana, "però Sánchez ha d'assumir amb més convicció el camí que iniciem amb els acords establerts i decidir si puja al tren de la democratització de l'Estat per a resoldre el conflicte, o es queda a l'andana de la investidura” remata. Des de Junts, Míriam Nogueras també s'expressa en aquest sentit: “La investidura només és un dels punts negociats. Ahir, avui i demà la negociació continua”.

Els acords o desacords que arribin en aquesta negociació constant entre el nou Govern espanyol de coalició progressista i l'independentisme català, que va començar per a forjar la investidura i continuarà de manera imminent, mostraran si aquesta nova relació que els acords d'investidura han establert entre el PSOE, ERC i Junts porta implícita un poder transformador suficient perquè l'Estat de les Autonomies transiti cap a l'Estat plurinacional, amb tot el que això comporta, o es queda en pura cosmètica.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?