Público
Público
monarquia

El PSOE rebutjarà novament la comissió d'investigació sobre Joan Carles I tot i l'aval dels lletrats del Congrés

Es tracta de la primera vegada que els serveis jurídics de la cambra aproven una iniciativa d'aquest tipus que afecta al rei emèrit. Ha estat impulsada per Podemos, ERC, CUP, Bildu, BNG, Més País i Compromís. Ho havien rebutjat en fins a cinc ocasions només aquesta legislatura pel caràcter inviolable de la figura del cap de l'Estat.

El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014.
El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014. Casa Reial / ACN

acn

El PSOE tancarà novament la porta aquest dimecres a la tramitació d'una petició de Podemos, ERC, CUP, Bildu, BNG, Més País i Compromís perquè es creï una comissió d'investigació sobre les activitats de Joan Carles de Borbó, segons han avançat fonts socialistes. Ho farà malgrat que per primera vegada els lletrats del Congrés han avalat la tramitació de la petició, contràriament al que havien fet fins ara. La Mesa del Congrés ha de decidir aquest dimecres sobre l'admissió a tràmit de la petició amb l'informe sobre la taula. És un tràmit que fins ara no ha superat cap petició semblant i que permet elevar la qüestió al ple del Congrés.

Els lletrats s'havien manifestat en contra d'aquesta opció en fins a cinc ocasions només aquesta legislatura

Amb tot, aquest dimecres Podemos es tornarà a quedar en minoria demanant la comissió d'investigació, tal com ha passat en anteriors ocasions en què el PSOE ha tancat files amb el PP i Vox per rebutjar investigar les activitats del rei emèrit. Només aquesta legislatura els lletrats s'havien manifestat en contra d'aquesta possibilitat en cinc ocasions, totes a instàncies de Podemos o de les formacions independentistes.

Fins ara els lletrats havien argumentat que les activitats de Joan Carles I estaven emparades pel caràcter inviolable de la figura del cap de l'Estat, que "preserva el rei de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes". El PSOE havia vinculat la seva negativa a qüestions d'oportunitat política però també al criteri dels lletrats. Segons fonts del Congrés, l'informe dels lletrats "no s'oposa a l'admissió a tràmit" de la petició d'una comissió d'investigació sobre les activitats del rei Joan Carles, però el fet que s'acabi admetent o no serà una decisió que la Mesa del Congrés adoptarà aquest dimecres.