Público
Público

Puigdemont es va reunir amb els enviats del Kremlin però no se'ls va prendre "seriosament"

L'excap de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas reconeix al jutjat que uns "emissaris de l'entorn del govern rus" van reunir-se amb l'expresident dos cops just abans de la declaració d'independència l'octubre del 2017, tot i que no va acceptar el que oferien

L'exsecretari de relacions internacionals de Convergència Víctor Terradellas (esquerra) amb el seu advocat, Francesc Sànchez, sortint de la Ciutat de la Justícia després de declarar per suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona.
L'exsecretari de relacions internacionals de Convergència Víctor Terradellas (esquerra) amb el seu advocat, Francesc Sànchez, sortint de la Ciutat de la Justícia després de declarar per suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona. Laura Fíguls / ACN

L'excap de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas ha assegurat aquest dimecres al jutjat que ell i uns "emissaris de l'entorn del govern rus" van reunir-se amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont dos cops just abans de la declaració d'independència l'octubre del 2017, però l'expresident mai se'ls va prendre "seriosament". Els russos van oferir-se a finançar Catalunya amb criptomonedes quan ja fos independent, cosa que va deixar pràcticament en xoc Puigdemont, que no va respondre. També van oferir 10.000 soldats russos per col·laborar en la seguretat d'una Catalunya independent, tot i que l'expresident ho va trobar una "broma de mal gust", perquè el procés independentista català sempre ha estat pacífic.

Es van reunir el 24 i el 25 d'octubre amb Puigdemont, dos dies abans de la DUI

Terradellas ha declarat com a investigat al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona per l'anomenat cas Estela, de suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC. No obstant, el magistrat instructor també li ha preguntat sobre unes converses que se li van interceptar al seu mòbil on parlava d'unes trobades entre Puigdemont i homes russos propers al Kremlin. 

Sobre la segona qüestió, fonts jurídiques i el mateix advocat de Terradellas, Francesc Sànchez, han explicat que el secretari de relacions internacionals de CDC entre el 2012 i el 2016 ha dit, en resposta al jutge i al seu lletrat, que ell sempre ha estat interessat en explicar la realitat catalana a dirigents o persones influents de països estrangers.

Durant el procés sobiranista moltes persones s'hi van dirigir per interessar-se per la situació catalana i ell i Puigdemont s'hi van reunir sovint. En tot cas, ha negat que busqués aquest tipus de reunions per encàrrec de ningú, i menys del propi Puigdemont.

En un moment determinat van dirigir-se a ell uns individus russos amb contactes propers al govern de Moscou. Terradellas ha explicat que va convèncer Puigdemont per reunir-se amb els russos el 24 d'octubre i ho van tornar a fer l'endemà, 25 d'octubre, dos dies abans de la DUI al Parlament.

Sobre les suposades subvencions irregulars de la Diputació a la Fundació Igman i a l'ONG Catmon, Terradellas ha negat que servissin per finançar de forma opaca CDC o altres entitats per impulsar el procés sobiranista. Ha assegurat que totes les subvencions van ser per tasques efectivament realitzades i que si alguna subvenció no es va poder justificar al 100% no es va cobrar completament.