Público
Público

UNIVERSITAT DE PRADA Quim Torra: "Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record melancòlic"

El president fa una crida a recuperar la "iniciativa" del moviment independentista per combatre la "fractura" generada per la repressió i demana "unitat", sense mencionar la convocatòria d'unes eleccions reclamades per ERC. Torra assegura que no investirà Pedro Sànchez si no blinda el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

El president Quim Torra durant una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent. Govern

públic

"Jo no sóc un president per gestionar una autonomia". El cap de l'executiu català, Quim Torra, ha fet el primer parlament previ al curs polític on ha esbossat un discurs continuista amb els posicionaments de l'expresident Carles Puigdemont i del seu propi Govern: cerca de la unitat, confrontació política contra "un Estat demofòbic" i resposta ciutadana a la pròxima sentència del Tribunal Suprem pels presos independentistes. Tot plegat, i fent autocrítica, recuperant "la iniciativa" i el "projecte polític" després d'una repressió que ha causat "desconfiança", "desànim" i "divisió". Cap menció a unes possibles eleccions catalanes un cop clos el judici, que ERC ja comença a tantejar.

"En el seu moment faré la proposta política que pertoqui", ha anunciat. "Ens caldrà arriscar i molt", ha advertit.

En una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, Torra ha fet una crida a "reprendre la iniciativa" després de les agressions patides per part de l'Estat: "Aquest és l'objectiu central de la repressió. Desviar l'atenció i aconseguir que aquell que lluita dediqui tots els seus esforços a defensar-se".

"Quan la repressió ha estat més forta no hem estat capaços d'avançar cap als nostres objectius", ha reconegut el president, encara que ha insistit que l'independentisme no pot "deixar que la repressió aconsegueixi els seus objectius".

El president ha admès que potser calia passar per una etapa "reactiva", però ha assegurat que és el moment de superar-la: "Conjurem-nos a prosseguir el camí, conscients que comencem una etapa nova". L'independentisme no existeix com una reacció a res. És un projecte, "amb ambició de guanyar", ha explicat.

"Il·lusions només les tenen els febles. Els forts tenen programes", ha dit parafrasejant l'escriptor i periodista Armand Obiols

Ha advocat en favor d'un moviment coordinat, per exigir respecte pels Drets Humans, ha argumentat la necessitat de la institució republicana per garantir el respecte per la voluntat popular, i ha explicat de nou la necessitat d'un procés constituent. En aquest sentit ha recordat del paper de Lluís LLach com a impulsor del debat constituent i ha recordat la seva cançó L'Estaca, per emfasitzar la voluntat de "tombar-la".

Torra ha demanat recuperar la "unitat" del moviment independentista, fracturada, d'acord amb les seves paraules pels atacs des de Madrid: "Cap independentista pot ser l'adversari d'un altre independentista", ha dit. Fins i tot, ha arribat a plantejar la possibilitat -gens innovadora- de formar una llista conjunta: "Cal una estratègia comuna, i potser tornarà a caldre una unitat formal, una llista. Cal compartir un full de ruta, però sempre supeditat a l'objectiu central: la independència".

Es tracta de l'enèssima crida des de la postconvergència per fer front comú amb la resta d'espais sobiranistes. De fet, aquest mateix dilluns transcendia que la Crida Nacional per la República -el projecte frustrat d'unitat que Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i el mateix Torra van crear a principis del curs passat- es reactivaria el pròxim setembre. De nou, la creació d'un front és defensada per a Torra per "guanyar força" i per respondre a la demanda de la ciutadania. A banda, a l'espai postconvergent també li possibilitaria diluir la disputa per l'hegemonia entre ERC i Junts per Catalunya on, després dels últims processos electorals, els republicans arribarien enfortits. Tot i això, Torra ha insistit: "No m'hi trobareu amb lluites partidistes, ni en batalles per aconseguir l'hegemonia".

"L'autonomisme és una opció legítima, però no és la meva".

Però les desavinences entre tots dos partits ressonen en qualsevol de les declaracions dels seus líders. Torra ha fet una declaració d'intencions netament de confrontació política amb el Govern central només un dia després que el cap d'ERC, Oriol Junqueras, fes una crida a rebaixar la bel·ligerància amb l'Executiu de Pedro Sánchez: "Que ningú compti amb mi per convertir l'1 d'octubre en un record melancòlic". L'1 d'octubre del 2017 representa "el moment fundacional de la República catalana", ha dit, i en aquest moment ha arrencat els aplaudiments dels assistents, que després s'han fet més freqüents al llarg de tot el discurs.

El president català ha deixat clar que no donarà suport a una investidura del socialista si no inclou el dret a l'autodeterminació de Catalunya, i ha criticat durament qualsevol entesa que abandoni aquesta línia: "L'autonomisme és una opció legítima, però no és la meva".

Sobre la sentència als líders independentistes del Tribunal Suprem que es farà pública en les pròximes setmanes, Torra no ha aclarit quina serà la proposta que portarà al Parlament català, però ha repetit la seva màxima: "No acceptaré cap sentència que no sigui una absolució. Els acusats no són presumptes delinqüents, són ostatges polítics". A més, el cap del Govern català ha recordat que, un cop el Suprem dicti la resolució del judici, podrien cursar-se noves euroordres pels exiliats: "L'Estat espanyol ha de saber que amb aquesta sentència escriurà la seva pròpia condemna política".

Un punt d'inflexió

El president de la Generalitat ha insistit una i altra vegada en la idea de "prendre la iniciativa, i fins i tot a citat una coneguda expressió de Johan Cruyff, "Si tenim la pilota no la tenen ells". Aquest onze de setembre, segons ell, pot ser "un punt d'inflexió per la recuperació de la confiança", "la Diada més important que fixi l'objectiu de la independència". "Posem-nos en marxa altra vegada aquest 11 de setembre", "tornem-nos a aixecar", ha conclòs.