Cargando...

Racisme institucional Una persona estrangera té set vegades més probabilitats de ser aturada per la policia que una de nacionalitat espanyola

Un nou informe de SOS Racisme constata que identificar persones pel seu perfil ètnic és una pràctica habitual dels diversos cossos policials, sobretot de la Guàrdia Urbana, que s'emmarca dins el racisme institucional.

Publicidad

Presentació de l'informe de SOS Racisme sobre identificacions per perfil ètnic. QUERALT CASTILLO

BARCELONA,

La identificació per perfil ètnic és una pràctica habitual arreu de l'Estat espanyol, també a Catalunya. Així ho constata l'informe "L'aparença no és motiu. Identificacions policials per perfil ètnic a Catalunya", presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya, fruit del treball de SOS Racisme Catalunya i la plataforma d'entitats Pareu de Parar-me.

Publicidad

Un 54% de les identificacions són a persones estrangeres

La majoria d'identificacions a Catalunya es duen a terme a Barcelona i la seva àrea metropolitana, i segons dades dels Mossos d'Esquadra, un 54% de les identificacions corresponen a persones estrangeres. Tenint en compte que a Catalunya la població estrangera representa el 13,7% del total, això suposa que la probabilitat d'una persona estrangera de ser aturada per la policia multiplica per 7,4 la d'una que sigui estatal. Les persones més identificades són de les següents nacionalitats: Marroc, Romania, l'Equador, la República Dominicana i Colòmbia, en aquest ordre.

Click to enlarge
A fallback.

Seqüeles per a l'individu, el col·lectiu i la societat

La identificació per perfil ètnic no només deixa seqüeles a l'individu que és identificat, ja que se li genera por i desconfiança i suposa una greu vulneració dels drets humans, sinó que va més enllà: fomenten la criminalització, legitimen i alimenten l'estigma social de criminalitat associat als col·lectius racialitzats i migrants, denuncia l'informe. "Això fractura la cohesió social i fragmenta les societats", ha comentat Mònica López, del departament de comunicació de SOS Racisme. D'altra banda, la presència policial genera una sensació d'inseguretat i alerta als carrers i es crea un fals clima d'emergència social que després veu la seva traducció en discursos polítics xenòfobs i racistes.

Kaire Ba Dejuan
, de SOS Racisme, assegura que "en molts casos aquestes persones han de modificar els seus patrons de conducta per tal de no trobar-se en aquestes situacions: algunes canvien els recorreguts per anar a la feina o deixen de freqüentar espais on es poden trobar amb identificacions, tot això té seqüeles psicològiques".

Una falsa "lluita conta la immigració il·legal"

La pràctica de l'aturada per perfil ètnic s'emmascara darrere d'una suposada "lluita contra la immigració il·legal", però l'estudi demostra que el perfil ètnic és un criteri inefectiu i contraproduent en termes de seguretat ciutadana. Kaire Ba Dejuan ha destacat que "ens crida l'atenció que qui més identifica les persones racialitzades i migrants són els cossos policials que no tenen competència en migració, com la Guàrdia Urbana". Aquest cos policial "és el més opac pel que fa als registres i les dades disponibles relatives a les identificacions per perfil ètnic", ha assegurat Mònica López.

Publicidad