Público
Público

ELECCIONS 21D Rajoy adverteix: "Ara ja sap tothom quan s'aplica l'article 155"

Carles Puigdemont presenta les eleccions del 21 de desembre com una "segona volta de l'1 d'octubre"

Mariano Rajoy, Xavier Garcia Albiol i Andrea Levy passegen per Castelldefels en un dels seus actes de precampanya / EFE Tarek Mohamed

Mariano Rajoy ha llançat des de Mataró una advertència als catalans. Tothom té clar, segons ell, que els independentistes portaven "el caos" i que "la solució a tant despropòsit" l'ha posat el govern del PP amb l'aplicació de l'article 155. "Un mecanisme excepcional per respondre a una situació excepcional". Abans no se sabia què era, i "ara ha deixat de ser una espècie de fantasma jurídic", "ara ja tothom sap quan s'aplica l'article 155", ha dit en evident advertència a l'electorat, després d'algunes visites en actes de precampanya.

"Gràcies a l'article 155 Catalunya ha recuperat la legalitat" i ara "hi haurà eleccions neutrals", ha assegurat, "convocades pel president del govern, perquè altres no van voler mo no els van deixar que ho fessin". "La vida política s'ha asserenat", ha proclamat en un dels actes del seu partit.

Rivera: "Que tremoli Puigdemont"

El líder de C's, Albert Rivera, parlava aquella mateixa hora des d'un barri de Badalona, Llefià, i també llançava les seves particulars advertències: "Que tremoli Puigdemont i que tremoli Junqueras, si anem tots a votar". I ha dedicat bona part del seu discurs a exigir respecte pel que fan jutges, fiscals i policies en l'actual situació política.

"Nosaltres els respectem, no els envoltem i no fem fora els policies dels seus hotels", ha dit. "Demanem respecte per la justicia", "no permetrem l'assetjament als jutges", ha afirmat Rivera com a rèplica a qui posa en qüestió la seva imparcialitat o, senzillament, li fa preguntes davant l'empresonament dels consellers de la Generalitat. 

La segona volta de l'1 d'octubre

Poc abans, el president Carles Puigdemont intervenia en directe des de Brussel·les, per streaming, en un acte organitzat per la plataforma electoral Junts per Catalunya a la seva localitat de residència familiar, Sant Julià de Ramis, a la plaça on es troba el pavelló on ell mateix havia d'anar a votar l'1 d'octubre.

Un poble que que tothom recorda entre altres motius perquè va patir amb especial virulència la violència policial durant la celebració del referèndum d'autodeterminació.

Aquest dia, segons Puigdemont, es va posar en evidencia arreu de Catalunya no només la impotència de l'acció policial, sinó la de "qui es refugia en l'autoritarisme".

"L'esperit de l'1 d'octubre és el que pot doblegar l'autoritarisme", ha proclamat.

"El futur dels pobles no es decideix als tribunals ni al consell de ministres". "Encarem les eleccions del 21 de desembre com a segona volta de l'1 d'octubre", ha dit, explicant que el canvi d'Estat es fa necessari "per canviar d'era", "per canviar aquest estat de por".

La CUP busca consens entre sobiranistes

La CUP per la seva banda, que aquest dissabte tenia reunió del seu Consell Polític, per enllestir el programa electoral, s'ha vist obligada a protegir  la seva seu, amb un cordó humà, d'una acció convocada per una organització d'ultradreta, "Por España me atrevo". Una concentració davant la qual la Junta Electoral no ha volgut pronunciar-se, a pesar d'haver estat denunciada com un acte que interferia en aquest període preelectoral, i després d'haver exigit aquesta mateixa Junta retirades de pancartes favorables a l'alliberament dels presos polítics i d'haver prohibit la utilització del color groc d'espais públics.

 La portaveu de la CUP, Maria Sirvent, ha explicat que es presenten a aquestes eleccions amb conseciència de que juguen amb l'àrbitre en contra però amb el propòsit d'implementar la "república com a eina d'emancipació social".

La CUP busca en aquestes eleccions, han explicat, a més de l'oportunitat de fer efectiva la República, altres dos  punts de consens amb altres forces polítiques: l'alliberament dels presos i el control efectiu del territori, que implicaria la sortida de Catalunya de la policia espanyola; i l'inici d'un procés constituent, "per eixamplar els drets socials" i conquerir "sobiranies".