Público
Público

REUNIÓ JUNQUERAS-IGLESIAS ERC no veu possibilitat d'acord amb Podemos sobre els pressupostos de l'Estat

Des d'Esquerra Republicana es valora positivament que "el soci dels socialistes" visiti á la presó el seu líder, Oriol Junqueras. Creuen però que hi ha "zero possibilitats" que el seu partit doni suport als comptes acordats entre PSOE i Podemos

El secretari general de Podemos als passadissos del Congrés. EFE / Juan Carlos Hidalgo

Esquerra Republicana (ERC) veu amb satisfacció l'interès que manifesten dirigents d'altres formacions polítiques i dels sindicats en visitar a la presó de Lledoners al seu líder, Oriol Junqueras, i en aquest moment valora positivament l'anunciada reunió per aquest divendres amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.  

Sembla poc probable però que aquesta trobada serveixi per aconseguir el suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat acordats entre Podemos i PSOE.

En els darrers dies s'ha especulat amb la possibilitat d'intermediació de Podemos, de tal manera que el Govern espanyol obtingués els vots necessaris per aprovar la llei de pressupostos al Congrés dels diputats a canvi del suport suficient dels comptes de la Generalitat al Parlament de Catalunya.

Els dirigents de Podemos s'esforcen en explicar des de fa dies que comparteixen amb els independentistes la seva preocupació per l'empresonament de dirigents polítics i socials catalans, però assenyalen que els responsables polítics d'ERC es trobarien en una situació prou incòmoda davant la seva gent si no fan possible l'aprovació d'uns pressupostos de l'Estat que contemplen la pujada del salari mínim a 900 euros i la baixada dels preus dels lloguers.

El propi Pablo Iglesias es va referir als presos catalans i als pressupostos com  a problemes polítics de diferent naturalesa i en una piulada a xarxes socials va donar a entendre que el que pretén de la reunió amb Junqueras és parlar de tot això, però també del manteniment de la majoria que va fer possible la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a la presidència del Govern espanyol.

Des d'Esquerra Republicana veuen aquests gestos amb molt escepticisme. "Hi ha zero possibilitats" que donem suport als pressupostos acordats per PSOE i Podemos, han manifestat a Públic fonts properes a la direcció d'ERC.

No hi ha tracte possible per aconseguir suport als comptes de la Generalitat i ni tant sols una presa de posició molt més clara en relació als presos polítics serviria per aconseguir el seu suport. Per fer-ho possible, PSOE i Podemos s'haurien de moure també en l'àmbit nacional, en el del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític sobirà. Les fonts consultades per Públic consideren que Pablo Iglesias no té la clau per aconseguir tal cosa.

Una altra piulada, en aquest cas del diputat d'ERC Gabriel Rufián, havia estat també prou explícita sobre les expectatives que genera en aquest partit la reunió entre el seu líder i Pablo Iglesias.

"Plena coincidència" entre Torra i Rovira

El president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest dimecres s'ha reunit a Ginebra amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que ha pogut  constatar "plena" coincidència de criteris sobre la situació política actual.

En relació als judicis dels independentistes processats, Torra ha afirmat que també han coincidit "plenament" en què només seria "acceptable" una sentència absolutòria.

Torra també s'ha pronunciat sobre els pressupostos de l'Estat i ha explicat que "la negociació" és "impossible amb la situació actual de presos polítics i exiliats".

El president de la Generalitat, Quim Torra, a la Universitat de Ginebra. EFE

Ha afirmat que li sembla "esplèndid" que el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, vagi a la presó a parlar amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre els PGE i altres assumptes, però ha remarcat que, en l'ordre dels plantejaments, primer cal veure què passa amb els presos sobiranistes i "després ja parlarem de pressupostos".

"En està situació, algú es pensa que, si no s'ha mogut res, podem donar suport a uns pressupostos? Seria com donar suport als pressupostos de Mariano Rajoy, perquè seria com si no s'hagués mogut gens, estaríem en les mateixes condicions", ha afegit.

Torra s'ha preguntat si el Govern va a donar una "resposta diferent" a la situació política de Catalunya, perquè "si resulta que els presos continuen a la presó i no hi ha cap avanç en autodeterminació és absolutament impossible que votem aquests pressupostos", ha resolt.

A Ginebra, Torra ha pronunciat una conferència a la Universitat en la qual ha posat l'accent en la necessitat d'una mediació internacional per trobar una solució política pel conflicte català.