Cargando...

CULTURA

Rumba catalana i reivindicació gitana

El grup gracienc liderat per Sicus Carbonell fa 25 anys orgullós de la seva trajectòria i demanant que el gènere tingui el reconeixement que es mereix, tal com passa fora de Catalunya.

Publicidad

Els Sabor de Gràcia al Palau de la Música en el concert del seu 25è aniversari. ACN

barcelona,

El 5 de febrer passat, els Sabor de Gràcia van celebrar amb tots els honors i envoltats d’amics i convidats el seu 25è aniversari, amb un gran concert al Palau de la Música Catalana, a Barcelona. Referents de la rumba catalana, els Sabor de Gràcia van néixer el 25 de novembre del 1994. "Quan vam fer el primer bolo a l’actual CAC del barri de Gràcia", recorda Sicus Carbonell (Gràcia, Barcelona, 1974), músic, director de cinema, gitano català, però sobretot cantant, compositor i guitarrista principal del grup.

Publicidad

La ‘masia’ de la rumba catalana

Però si d’una cosa està orgullós, és que els Sabor de Gràcia hagin estat durant tots aquests anys una masia, com li agrada dir utilitzant el símil futbolístic. Una masia de la rumba catalana capaç de treure músics, de crear grups i de produir artistes que en l’actualitat omplen molts dels escenaris de Catalunya i del món. L’actual pianista de Diego el Cigala, Jumitus Tutupá; el mateix Muchacho, col·laborador de Peret, Macaco o La Troba Kung-Fú, o els Patriarcas de la Rumba, són només alguns dels molts exemples de com, a part de ser tot un referent de la rumba catalana a casa nostra, els Sabor de Gràcia s’han convertit en un planter de músics imprescindible per entendre el panorama actual. Aquesta és la dimensió d’un grup que ha marcat un abans i un després en la història musical recent a Catalunya.

Click to enlarge
A fallback.

Exclusió i reivindicació

Malgrat tot això, quan se li pregunta pel futur de la rumba catalana, deixa molt clar que, mentre en l’àmbit estatal i internacional està molt reconeguda, a Catalunya no se li dona el valor que té: "Se n’hi dona més a fora de Catalunya que a dins", explica. "Si t’entretens una miqueta mirant els grans festivals i les festes majors de Catalunya, podràs veure si està o no en un bon moment. Que hi hagi molts grups no vol dir que estiguem tots treballant". I quin és el problema segons el líder de Sabor de Gràcia? "Doncs que moltes vegades de tot se n’hi diu rumba. I quan es programa, es programa molta rumba blanca. I què és la rumba blanca?, et deus preguntar: la rumba que fan els paios".

Publicidad