Público
Público
vacunació

Salut alerta que entre 8% i el 10% de les persones que demanen cita per vacunar-se no s'hi presenten

Sanitat i les comunitats autònomes aproven que la vacuna de Janssen s'administri a persones d'entre 50 i 59 anys i a majors de 18 anys pertanyents a col·lectius vulnerables. A mitjans de juny s’haurà vacunat el 80 % de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys

Una sanitària posant una vacuna al punt de vacunació massiva del Palau d'Esports Catalunya de Tarragona. Foto del 30 d'abril del 2021.
Una sanitària posant una vacuna al punt de vacunació massiva del Palau d'Esports Catalunya de Tarragona.  Eloi Tost / ACN

Entre el 8% i el 10% de les persones que demanen cita per vacunar-se no s'hi presenten. Ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha fet "una crida" a què els ciutadans acudeixin o desprogramin les cites per no incrementar la feina del personal sanitari. Argimon ha explicat que la no assistència a les cites concertades de vacunació és "un problema seriós" perquè quan es descongela la vacuna de Pfizer té una vida útil de cinc dies. D'altra banda, la Comissió Interterritorial de Salut Pública ha aprovat que s'administri la vacuna de Janssen a persones d'entre 50 i 59 anys i a majors de 18 anys pertanyents a col·lectius vulnerables, així com grups de difícil localització com persones sense sostre o temporers.

Argimon ha fet "una crida" a què els ciutadans acudeixin o desprogramin les cites per no incrementar la feina del personal sanitari

"Per cada cita que no s'omple, els equips han de fer tres trucades per trobar una persona. Si no han vingut 500 persones, això vol dir 1.500 trucades que se sumen a la resta de feina que han de fer", ha afirmat Argimon. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha recordat que es pot desprogramar fàcilment la cita de vacunació a través del web vacunacovidsalut.cat o contactant amb el 061.

Per altra banda, en la roda de premsa setmanal sobre l'estat de la pandèmia, Argimon s'ha mostrat favorable a un "oci nocturn reglat" per "evitar" imatges com les que es van veure la nit del dissabte en què va decaure el toc de queda. El secretari ha destacat l'evolució positiva de les dades de la incidència de la Covid-19 i ha apuntat que si bé considera "molt fàcil governar a cop de decret" cal "apel·lar més a la responsabilitat". Pel que fa a la campanya de vacunació, Argimon ha exposat que, a mitjans de juny, ja s’haurà vacunat el 80 % de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys.

Argimon ha confirmat que els temporers seran un dels grups que es vacunaran amb Janssen. Finalment, la comissió interterritorial de Salut Pública ha decidit administrar a aquesta vacuna a població menor de 60 anys, incloent majors de 18 anys de col·lectius vulnerables. Argimon ha recordat que el Departament de Salut ha "lluitat" perquè no es limiti l'edat per rebre aquesta vacuna.