Sánchez s'assegura la seva investidura, amb la dreta encesa i radicalitzada
El PSOE arrenca compromisos dels seus socis per garantir-se una certa estabilitat en la legislatura sempre que compleixi allò acordat
El president del Govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, frega ja la investidura per revalidar el seu càrrec. Si res es torça en l'últim moment, un escenari que no contemplen en les files socialistes, el debat al Congrés serà els pròxims dies 15 i 16, és a dir, dimecres i dijous de la setmana vinent. L'únic punt a resoldre és tancar l'acord amb el PNB. Ferraz confia que sigui aviat.
“Anem, pas a pas, graó a graó, però ja estem molt a prop”, assenyalen fonts de la direcció socialista a Públic al final d'un dia, aquest dijous, amb regust històric. Perquè l'acord amb Junts tancat a Brussel·les ho és. Tant els socialistes com el mateix Carles Puigdemont l'han emmarcat en l'obertura d'una nova etapa per a Catalunya.
El tancament de l'acord amb Junts ha durat més del que tenien previst inicialment en el PSOE. Els intercanvis de documents han estat constants i intensos en els últims dies. Les negociacions van avançar per moments, es van frenar en uns altres i es van desembussar finalment en la matinada del dimecres al dijous.
El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, va tornar de Bèlgica al costat del seu equip aquest dijous a la tarda. El dirigent socialista ha estat el triat per Sánchez per negociar de tu a tu amb el partit català. Va ser ell qui es va fer una foto amb l'expresident de Catalunya fa uns dies. Un gest que indicava ja la voluntat real d'acord per les dues parts.
Des del principi, i així ho va verbalitzar Sánchez, l'objectiu del PSOE és buscar l'estabilitat del seu Govern de coalició amb Sumar. Amb l'espai que lidera Yolanda Díaz va arribar el primer acord. Fins més d'una setmana després no va arribar el següent, amb ERC. Sánchez vol assegurar-se la legislatura. Ell mateix ha parlat de governar quatre anys més. Però no pot permetre's el luxe de perdre pel camí a cap dels seus socis parlamentaris.
El document signat a Barcelona per Félix Bolaños, ministre de Presidència en funcions, i Oriol Junqueras, secretari general d'ERC, contempla l'“estabilitat de la legislatura”. Però el dirigent del partit republicà ha incidit en què el PSOE ha de complir amb els seus pactes perquè la legislatura sigui estable i llarga. Dit d'una altra manera, a ERC estaran vigilants i per això s'ha creat una comissió de seguiment.
Una fórmula semblant és la que s'introdueix en l'acord amb Junts. Concretament es destaca l'acord per “l'estabilitat de la legislatura, subjecta als avanços i compliment dels acords que resultin de les negociacions”. Puigdemont, va avisar també que estaran amatents. I que aquesta estabilitat dependrà de com vagin avançant unes certes converses. “Iniciem un camí incert i ple de dificultats. No tenim res més a celebrar que la posada en marxa d'un procés de negociació”, ha dit des de Brussel·les.
Entremig de tots dos partits catalans va arribar l'acord amb el BNG. En el document escrit no es reflecteixen termes referits a la legislatura. I la seva portaveu nacional, Ana Pontón, va destacar davant els mitjans que el seu partit nmés ha signat un acord d'investidura. La relació del PSOE amb el partit nacionalista gallec és millor i té més recorregut històric que amb altres però des del BNG volen fer valer el paper del seu únic diputat en el Congrés.
Els que sí que van donar el seu suport a Sánchez sense línies vermelles i des del primer moment van ser EH Bildu. De fet, segons confirmen fonts de la formació a aquest mitjà, no està previst que hi hagi escenificació de cap acord de moment. “L'important per a nosaltres són els assoliments que puguem aconseguir al llarg de la legislatura en la negociació de diverses lleis i pressupostos gràcies a la nostra posició determinant”, assenyalen aquestes mateixes fonts.
Queda, per tant, signar amb el PNB. Des del partit jeltzale, segons les fonts consultades, s'aferren a la total discreció per a no revelar cap detall de la marxa de les negociacions. “Continuem treballant, quan hi hagi un acord que comunicar, el farem”, es limiten a dir.
Alerta davant la dreta
Mentrestant, la dreta i la ultradreta intensifiquen la seva confrontació amb el PSOE, Sánchez i els seus socis. A les habituals paraules gruixudes i acusacions, com qualificar que Espanya entra en una dictadura, els segueixen aquests dies també una sèrie de manifestacions als carrers. D'una banda, les ovacionades per Vox i amb participació de grups feixistes que estan tenint lloc a la seu socialista de Ferraz. Per una altra, les mobilitzacions convocades pel PP d'Alberto Núñez Feijóo per aquest pròxim diumenge.
L'aprovació de la llei d'amnistia, encara sense registrar, és el punt principal d'atac oficial. Però de fons, critiquen els socialistes, s'hi troba la no acceptació dels resultats electorals del 23 de juliol. “Som conscients que a la dreta i la ultradreta no accepten la decisió que els espanyols i espanyoles van traslladar a les urnes, i per això, els tornem a reiterar que respectin els resultats, perquè la democràcia no és un mas que els pertanyi”, ha destacat la portaveu de la direcció socialista, Pilar Alegría, aquest dijous.
“Venen per davant dies desagradables amb molta hiperventilació”, destaquen fonts de la direcció socialista en referència al paper de la dreta. En les files del PSOE reconeixen una certa preocupació per la tensió que emeten des de l'oposició. Al mateix temps, el missatge és clar. “No ens acoquinaran” s'ha convertit en el lema socialista dels últims dies. Ho ha tornat a repetir Sánchez aquest dijous després de conèixer-se l'agressió al primer tinent d'alcaldia de Sanlúcar de Barrameda (Cadis).
La complexitat de les negociacions a diverses bandes que ha hagut d'afrontar Sánchez sembla ja solucionada a costa del PNB. El líder dels socialistes ha recordat de manera incessant durant aquesta legislatura totes les dificultats que ha afrontat com a president del Govern: una pandèmia, la guerra a Ucraïna, l'erupció d'un volcà…
El PSOE confia a no tenir aquests elements incontrolables adversos en l'horitzó. Però, d'acord amb l'aritmètica parlamentària, no podran deixar d'esforçar-se a complir els acords per a no perdre ni una sola votació i que la legislatura duri el màxim possible.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..