Set propostes per conèixer el Montsià a través del patrimoni, la natura i la gastronomia
La comarca tarragonina és la més meridional de Catalunya, amb una extensió de 732 km² i una població de 68.000 habitants
Continuem el nostre particular viatge per les comarques de Catalunya visitant el Montsià, un territori que comprèn part del Delta i del riu Ebre, del massís del Port, la plana litoral i les serres del Montsià, de Godall i el pla de la Galera. Aquesta comarca tarragonina és la més meridional del territori català, amb una extensió de 732 km² i una població de 68.000 habitants.
La baixa densitat de població i el caràcter dels seus habitants són característiques en aquesta comarca de diversitat geogràfica i paisatgística, amb la plana i la muntanya, els conreus de secà de l'interior i les zones humides, com defineixen des del Consell Comarcal del Montsià. Per tot plegat, us recomanem set coses a fer per conèixer més en profunditat aquesta comarca marcada per la naturalesa, la història i la gastronomia.
Descobreix els parcs naturals
Si d'una cosa pot presumir sense miraments el Montsià és del seu patrimoni natural, en el qual destaquen els dos parcs naturals: el del Delta de l'Ebre i el dels Ports. Cal afegir també uns altres quatre espais d'interès natural: la serra de Montsià, la serra de Godall, el barranc de La Galera i els secans del Montsià.
En el primer dels parcs naturals hi trobem l'hàbitat aquàtic més important del territori i clarament un dels espais més singulars de Catalunya, amb una gran varietat d'ambients, marcats pel riu, les platges o les llacunes. Presenta una espectacularitat varietat d'ambients, amb diversitat tant de flora com de fauna. El parc natural ofereix nombrosos itineraris per fer a peu, amb bicicleta, canoa o cavall.
El territori també forma part del parc natural dels Ports, caracteritzat per les formes abruptes i els seus dos climes clarament diferenciats, a més de la rica biodiversitat. A més, s'ha convertit en la reserva de cabra hispànica més important de l'Estat. També s'hi poden fer moltes rutes amb bicicleta de muntanya o a peu, de tots els nivells i dificultats.
Degusta l'arròs i visita les muscleres
La cuina del Montsià té una personalitat pròpia gràcies especialment als productes autòctons. A més de l'oli d'oliva amb la DOP i les clementines amb la IGP, destaca per la qualitat acreditada l'arròs del Delta de l'Ebre. Va especialment lligat a una cuina marinera, amb protagonisme del peix, del marisc i els crustacis, però no exclusivament: també a anguiles, ànec, verdures, caça, carxofa, carns…
Gràcies a les característiques del terreny, el conreu de l'arròs ha esdevingut una activitat econòmica principal de la comarca. N’hi ha moltes de receptes arrosseres: l’arròs a banda, l’arròs negre, l’arròs amb galeres i bròquil o l’arrossejat, fet amb crancs i peix de roca, altres ingredients essencials al Montsià.
Una altra peça angular del seu patrimoni gastronòmic, i també motor econòmic, són els musclos del Delta de l'Ebre, d'una mida característica i molt apreciats. En plena badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, podem fer una visita guiada a una de les muscleres més conegudes com és el Musclarium, però també podem visitar altres opcions.
Descobreix la pedra en sec
La riquesa cultural de la comarca beu de les diverses cultures que s'han establert al territori al llarg dels temps, amb una petjada que va des de pintures rupestres de l'època postpaleolítica fins als edificis modernistes, passant per construccions medievals i barraques. Però també hi ha un patrimoni viu a conservar com són les rutes de pedra en sec. Es tracta de tres itineraris interpretatius que ressegueixen les faldes dels principals accidents orogràfics comarcals: la serra de Montsià, la serra de Godall i el massís dels Ports.
Quan parlem de les construccions de pedra en sec ens referim al testimoni d'"una tècnica i una tecnologia mil·lenària", vinculada a les explotacions agrícoles i ramaderes. És denomina pedra en sec perquè s'utilitza la pedra com a únic element sense ciment o altre material per a lligar-les, per a fer diverses construccions.
Fes la ruta de l'oli i l'olivera
I no deixem de parlar de gastronomia i patrimoni per parlar de la Ruta de l'Oli i l'Olivera per la comarca del Montsià. Aquesta proposta en concret uneix cinc municipis, des de la Plana del Montsià fins al parc natural dels Ports.
A cada poble hi podem trobar vincles lligats al món de l'olivera i l'oli: es tracta de Santa Bàrbara, La Galera, Godall, Ulldecona i La Sénia. La Ruta de l'Oli i l'Olivera per la comarca del Montsià "pretén mostrar a partir de la vivència i les sensacions els secrets del fascinant món oleícola".
Per això, des de la comarca aposten per recomanar cooperatives i molins que participen en la ruta, amb activitats per descobrir de forma original la seva tradició. També els forns de pa seniencs que us mostraran la transformació de l'oli en producte gastronòmic o els diferents restaurants vinculats a la ruta, on es pot degustar el menú de la Ruta de l'Oli i l'Olivera.
Visita les oliveres mil·lenàries
I no deixem de parlar d'oli per recomanar les oliveres mil·lenàries a Ulldecona, de les més velles i grans de Catalunya. Compten amb un itinerari que es desplega al peu del vessant oest de la serra de Godall, just en la seva confluència amb el pla de la Galera.
Cal insistir que les oliveres van ser la base de l’economia i del creixement contemporani dels pobles de l’interior de la comarca, i han conformat una manera de viure. La seva producció actual se situa pel damunt de les 15.000 tones d’olives anuals.
Al llarg del recorregut ens trobem amb diverses finques amb oliveres mil·lenàries. L’itinerari està dissenyat per a poder-se recórrer en dos sentits: els punts d'origen es troben en la rotonda d’accés a les poblacions de la Galera i Godall i, per altra banda, en l’encreuament de les Quatre Carreteres d'Ulldecona.
Coneix la comarca fent turisme actiu
Són molts els que s'apropen al Montsià per gaudir de la seva tranquil·litat, però a la comarca també hi trobem ruralitat i muntanya, i especialment un gran ventall d'activitats de turisme actiu. Excursions de muntanya, rutes en bicicleta, itineraris en atractius culturals, passejos amb barca, pesca esportiva, activitats aquàtiques com piragüisme, windsurf, kitesurf, barranquisme o pujada a un globus aerostàtic, entre altres.
Una de les activitats més recomanables és caminar cap a la Foradada del Montsià, un cim carismàtic i molt visitat gràcies al seu fàcil accés. Des dels seus set-cents metres d'altitud, tenim un mirador esplèndid de la plana del Delta de l'Ebre i de gran part de la comarca.
D'altra banda, no podem no esmentar les platges del Montsià, i del Delta de l'Ebre en general, indrets del tot característics. A les costes del Delta, dins del parc natural, trobem la platja nudista del Serrallo just al sud de la Gola de Migjorn. Seguim cap a la platja dels Eucaliptus i, ja a tocar del Trabucador, la platja de L’Aluet. A Sant Carles de la Ràpita podem gaudir de la platja de Garbí i la platja de les Delícies. I seguint cap al sud la platja del Ciment i la platja de Maricel, la platja de les Cases, la platja de Marjal i la platja del Camaril.
La badia dels Alfacs
Per acabar la visita cal parlar de la Badia dels Alfacs, una terra baixa entre la Ràpita i la desembocadura de l'Ebre. És un dels espais més singulars del parc natural del Delta de l'Ebre, un racó tranquil que destaca pels seus valors ambientals, històrics, culturals i també gastronòmics.
Coberta en bona part de joncars i d'estanys o albuferes, antigament era un banc de sorra. La boca actual d'aquest port s'allarga des de la punta de la Senieta, al sud de la Ràpita, i la punta del Galatxo, a l'extrem de la Banya.
Entre les activitats que hi podem fer, destaca navegar amb barca de pescadors, practicar vela, fotografiar els ocells que nien a les basses del seu voltant o degustar el marisc que s’hi captura. Des del moll d’embarcacions turístiques de La Ràpita parteixen algunes de les rutes marítimes que voregen aquest port natural, el més gran d’Europa.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..